Basisrecept: Atjar tjampoer

atjarbasisrecept

Eigenlijk heet dit bijgerecht tegenwoordig ‘acar campur’, volgens de moderne Indonesische spelling. Maar iedereen kent dit toch gewoon als ‘atjar tjampoer’. Het is een verfrissend bijgerecht, heerlijk bij rijsttafels, maar natuurlijk ook bij allerlei andere pittige gerechten. Het zijn ingelegde gemengde groenten, lekker zuur om je smaakpapillen even schoon te maken en af te koelen. šŸ˜‰

Er bestaan ontzettend veel verschillende varianten van, en geen enkel recept dat je tegenkomt zal helemaal hetzelfde zijn. Wij hebben een simpele variant voor je. En hoewel het best makkelijk is om te maken, gaat er wel veel tijd (en snijwerk) in zitten. En het allerbelangrijkste is dat je het minstens 2-3 dagen maakt voordat je het wil serveren, zodat alle smaken goed zijn ingetrokken en het scherpste randje van de azijn is verdwenen. Maar het goede nieuws is dat het in gesloten potten echt maandenlang goed blijft (en na openen blijft het ook zeker nog wel een week goed). Dus maak gewoon lekker veel, verdeel het over meerdere potten, op die manier heb je het altijd achter de hand en kom je niet in de stress. šŸ˜‰

atjar tjampoer (2)

Ingrediƫnten:

  • 200 gr bloemkool
  • 200 gr witte kool
  • 200 gr winterpeen
  • 200 gr paprika
  • 200 gr komkommer
  • 600 ml witte natuurazijn
  • 600 ml water
  • 50 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl laos
  • 1 tl gember
  • 2 tl kurkuma
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook

atjar tjampoer (1)

Zet het water in een pan op een middelhoog vuur, doe de suiker erbij en roer totdat alle suiker is opgelost. Zet het vuur uit en doe de azijn erbij. Roer nog een keertje door en laat staan terwijl je alle groenten gaat snijden.

Maak de groenten goed schoon en snijd ze klein. De wortel, paprika, komkommer (verwijder wel eerst de zaadlijsten uit de komkommer) en witte kool in dunne reepjes, de bloemkool in kleine roosjes. Snipper de ui en de knoflook. Je kunt de bloemkool, witte kool, paprika en wortel bij elkaar in een kom doen, maar houd de komkommer apart.

atjar tjampoer (4)

De ui en de knoflook fruit je eerst even aan in een apart pannetje, in een paar eetlepels olijf- of zonnebloemolie. Doe dan de laos, gember en kurkuma erbij, roer goed door en laat eventjes mee fruiten met de ui en knoflook. Zet het vuur dan uit en laat even staan.

atjar tjampoer (6)

Zet dan de pan met water-azijn-suiker weer op het vuur en breng aan de kook. Zodra het kookt doe je de groenten-mix erbij, maar niet de komkommer! Doe ook de ui-kurkuma mix erbij, roer goed door en laat zo’n 3-4 minuten koken. Of iets langer als je de groenten wat grover hebt gesneden. (Het is wel lekker als de groenten nog een beetje knapperig blijven).

atjar tjampoer (8)

Schep de groenten met een schuimspaan uit de pan over in een grote kom en dan kun je ook eindelijk de komkommer erdoor mengen. Verdeel de groenten over glazen potten (zorg ervoor dat deze steriel zijn, door ze van te voren even uit te koken), enkele grote potten of juist meerdere kleine potten afhankelijk van de hoeveelheden die je denkt te gaan gebruiken in een week. Giet dan het vocht over de groenten heen, tot net aan de hals van de potten. Schroef de deksels er gelijk op. Doordat de inhoud nog heet is zullen de potten zich vacuum zuigen, dat zorgt er (samen met de azijn natuurlijk) dat je de Atjar nog zo lang kunt bewaren zolang de pot dicht blijft.

atjar tjampoer (9)

 

Variatietips:

Zoals we al zeiden bestaan er vele verschillende varianten. Je kunt variƫren met (harde) groenten (bijvoorbeeld taugƩ erbij, of spitskool i.p.v. witte kool).

Je kunt variƫren met de verhoudingen van de groenten (meer witte kool, minder wortel bijvoorbeeld), zolang de groenten bij elkaar ongeveer een kilo wegen.

Je kunt ook variƫren met de specerijen, kurkuma en laos zijn wel vaste prik, maar je kunt er ook mosterdpoeder (gemalen gele mosterdzaadjes) door doen voor een extra kik, of geraspte kemirienoten (hier ben ik zelf niet bekend mee).

2017-03-19 17.57.39-1

Het is dus een uitgelezen gerecht om op de lange termijn mee te experimenteren. Maak hem elke keer net een beetje anders, tot je uiteindelijk helemaal je eigen ultieme atjar-recept hebt. šŸ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.