Basisrecept: Bananenbrood

bananenbrood

Zonde om die overrijpe bananen weg te gooien. Die zijn perfect om bananenbrood mee te maken. Extra lekker met wat smeltchocolade erdoor en/of een handje noten, een fijn basisrecept om lekker mee te kunnen variëren dus. En omdat er veel minder suiker in zit dan bij een normale cake, kun je hier rustig een extra plakje van snoepen. 😉

Wat ook heel fijn is dat je deze cake prima in plakjes kunt invriezen (ik doe ze meestal in 4 stapeltjes van 2 plakken in diepvrieszakken), zo heb je altijd een lekker en redelijk verantwoorde snack achter de hand.

bananenbrood (1)

Ingrediënten:

  • 150 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 snuf zeezout
  • 50 gr suiker
  • 2 eieren
  • 100 ml milde olijfolie
  • 2 rijpe bananen

Variatietips:

  • 1 a 2 handjes gemengde ongezouten noten, grof gehakt
  • 100 gr fijngehakte chocolade/smeltchocolade
  • 100 gr havermout

 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakvorm met bakpapier of vet hem in met een beetje boter en bestrooi hem dan met bloem.

bananenbrood (3)

bananenbrood (5)

Doe de droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, kaneel en zout), behalve de suiker, bij elkaar in een kom en meng ze door elkaar. Meng in een andere kom de suiker met de eieren. Voeg hier de olijfolie aan toe en meng dit er ook goed doorheen.

 

bananenbrood (6)

bananenbrood (7)

Prak de bananen (het is niet erg als het een beetje grof blijft, alleen maar lekker als je af en toe een stukje banaan tegenkomt in een plakje bananenbrood 😉 ) en meng ze door het eimengsel. Voeg dan de droge ingrediënten in 2 of 3 delen toe aan het ei-banaan mengsel en roer het elke keer goed door.

bananenbrood (8)

Dit is het moment om eventuele andere ingrediënten, zoals noten of stukjes chocolade, toe te voegen.

Giet het beslag in de bakvorm en bak het bananenbrood in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Je kunt testen of de cake gaar is door er met een houten prikkertje in te prikken, komt deze er schoon en droog uit dan is de cake goed. Zo niet, geef hem dan nog 5 minuutjes extra in de oven.
(Deze test werkt overigens niet goed als je er stukjes chocolade doorheen hebt gedaan, door de gesmolten chocolade zal de prikker er nooit schoon en droog uitkomen. Als je op de cake drukt kun je ook wel een beetje voelen of hij al goed is. Hij moet een beetje stevig aanvoelen, maar nog wel goed terugveren als je de cake los laat)

bananenbrood (2)

Laat het bananenbrood ongeveer 10 minuten in de bakvorm afkoelen voordat je hem eruit haalt. Bijzonder lekker om alvast een plakje op te peuzelen terwijl hij nog warm is. Maar hij is beter in plakken te snijden als hij helemaal is afgekoeld. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.