Basisrecept: Banketbakkersroom

 

Iets wat ik lang uit de weg ben gegaan is het maken van banketbakkersroom. Ik weet niet waarom, maar ik dacht echt dat het moeilijk zou zijn. Dat is het dus helemaal niet en ik zou het iedere thuisbakker aanraden om je er aan te wagen als je dezelfde reservaties had als ik.

Het is zo gepiept (alleen het afkoelen duurt wel eventjes, dus maak het op tijd), en het is echt heel lekker. Als vulling voor koffiebroodjes, puddingbroodjes, soesjes of (fruit)taartvulling.

Ingrediënten:

  • 350 ml (volle) melk
  • 65 gr kristalsuiker
  • 35 gr bloem
  • 3 eieren (je gebruikt alleen de dooiers)
  • 2 zakjes vanillesuiker (16 gr)

Splits eerst de eieren, de eiwitten kun je bijvoorbeeld bewaren om schuimpjes mee te maken. Doe de kristalsuiker, vanille suiker en de eidooiers bij elkaar in een kom en meng dit met een garde goed door elkaar. Voeg hier de bloem aan toe en meng dit er goed doorheen tot je er geen klontjes meer in zitten.

Doe de melk in een pan en zet dit op een middelhoog vuur. Verwarm de melk tot het aan de rand van het pannetje begint te bubbelen. Haal de pan van het vuur en giet de melk in kleine beetjes bij het suiker mengsel. Meng het elke keer met de garde goed door. Herhaal dit tot je alle melk erdoor hebt gemengd. Giet het roommengsel dan terug in de pan en zet het op een laag vuur. Blijf het mengsel met een garde rustig doorroeren tot het begint in te dikken. Ga dan wat meer kloppen met de garde en zorg dat je ook goed over de bodem van de pan blijft gaan. Zodra het begint in te dikken gaat het namelijk heel snel. Zodra de room de dikte heeft van een stevige vla dan is hij goed.

Schenk de banketbakkersroom in een kom en dek het af met vershoudfolie. Druk de folie ook direct op de banketbakkersroom zodat er geen velletje op komt.

Laat de room eerst een beetje afkoelen tot kamertemperatuur en zet het daarna in de koelkast om verder te koelen. Na een paar uur is het goed gekoeld en stevig geworden. Voor gebruik kun je het weer met een garde los kloppen.

Koffiebroodjes van croissantdeeg, banketbakkersroom en gewelde rozijnen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.