Basisrecept: Granola

granola

Hmmm. Ook zo gek op granola? Je kunt het natuurlijk kant en klaar kopen, maar het is ook heel makkelijk om zelf te maken. Dit is niet alleen heel lekker, maar je weet ook precies wat er allemaal in gaat (of wat er juist niet in gaat).

We delen vandaag een makkelijk basisrecept voor granola en we zullen ook wat variatietips geven om deze basis op te pimpen. 😀

granola (1)

Ingrediënten

  • 200 gr ongezouten gemengde noten
  • 50 gr pitten-mix
  • 150 gr havermout
  • 3 el zonnebloemolie
  • 3 el honing

granola (2)

Hak de noten zo grof of fijn als je wil. Doe deze in een mengkom en doe de zaden en havermout er ook bij. Schep de boel lekker door elkaar.

granola (4)

Giet de zonnebloemolie en de honing erbij, schep dit goed door het granola mengsel. Net zolang tot je het idee hebt dat alles onder een dun laagje olie/honing zit.

granola (6)

Stort de granola uit op een bakplaat en verdeel het zo gelijkmatig mogelijk over de plaat. Bak de granola goudbruin op 180 graden. Hoe lang je het moet bakken kan best per oven verschillen. Zelf bak ik het in 3 korte sessies van 5 minuten.
Na elke 5 minuten haal ik de bakplaat uit de oven zodat ik de granola even goed om kan scheppen. Op deze manier wordt de granola aan alle kanten lekker geroosterd en zal het ook niet snel gebeuren dat je het per ongeluk aan laat branden. Geroosterde noten zijn lekker, aangebrande noten; not so much. 😉

granola (7)

Als de granola goudbruin is, en je hele huis ruikt heerlijk als een echte notenwinkel, laat het dan op de bakplaat maar buiten de oven afkoelen. Pas als het helemaal is afgekoeld kun je het in een goed afsluitende trommel/pot doen om te bewaren (zolang het nog warm is komt er nog damp vanaf en dit vocht wil je niet in een afgesloten pot hebben). Het blijft wel een paar weken goed, maar tegen die tijd heb je het vast al op. 😛

granola (9)

Variatietips:

Als je de granola hebt geroosterd kun je er ook nog andere ingrediënten aan toevoegen. Dit is het moment om de granola helemaal aan jouw smaak aan te passen!

De meest voor de hand liggende is eigenlijk wel: rozijnen! Niets mis mee, hartstikke lekker. Je kunt ook gedroogde vruchten (bijvoorbeeld gedroogde abrikozen) klein snijden en de deze erdoor mengen. En voor de chocolade-fans: chocolate chips door je granola. Jawel, waarom ook niet.

Laatste suggestie van onze kant: gemalen kokos. Dit kun je echter ook al door de granola mengen als je het voor de laatste keer in de oven gaat doen. Geroosterde kokos is erg lekker, maar rooster de kokos echt niet langer dan 5 minuten, want dit fijne spul verbrand helaas wel snel. Als je het niet wil riskeren dan meng je de kokos gewoon lekker na het roosteren pas door de granola. 😉

 

Wat lijkt jou nog lekker om door de granola te mengen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.