Basisrecept: kipsalade voor op brood

Eén van de dingen die ik graag op brood eet, zijn salades. Ze zijn zo lekker smeuïg, en vol van smaak. Ik varieer graag in smaak, maar kom toch vaak uit op ‘salade met kip’. Kip-kerrie salade, kip-saté salade, kip-pesto salade en kip-samurai salade staan hier regelmatig op tafel. En weet je wat…? Deze salades zijn echt super eenvoudig zelf te maken! Allemaal vanuit dezelfde basis, en wel met het volgende recept.

Ingrediënten voor de basissalade:

  • Ca 200 gram kipfilet
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel volle yoghurt
  • Zwarte peper naar smaak

Begin met het koken van de kip. Doe hiervoor de kipfilets in water, tot ze helemaal onder staan. Kook ze in ca 10-15 minuten gaar. Als er veel eiwitschuim ontstaat bij het koken van de kip, kan je dit er met een schuimspaan uit scheppen. Eventueel kan je een aantal jeneverbessen toevoegen om schuimvorming te voorkomen.

De kipfilet is gaar als ze gaat drijven, maar voor de zekerheid kan je dit natuurlijk controleren door een stukje kipfilet doormidden te snijden.

Laat de kipfilets afkoelen en snijd ze in kleine blokjes.

Tip: als je het kookvocht niet weggooit maar door een zeefje gooit, krijg je een lekker kopje heldere kippenbouillon 🙂

Meng nu de mayonaise en yoghurt door de kip en voeg tot slot naar smaak een snuf zwarte peper toe.

Als je de salade iets meer ‘gevuld’ wilt hebben, dan kan je bijvoorbeeld knolselderij toevoegen. Neem dan maximaal 100 gram knolselderij op 200 gram kipfilet zodat het niet overheerst. Je zult dan ook wat meer mayonaise en yoghurt toe moeten voegen.

Je basissalade is nu klaar, tijd om naar eigen inzicht een smaakje toe te voegen!

Zo kan je bijvoorbeeld de volgende ingrediënten aan je basis-salade toevoegen:

 

Kipsaté salade

  • Satésaus
  • Seroendeng
  • Ananas
  • Blokjes rode paprika of stukjes rode peper als je het wat pittiger wilt

 

Kip pesto salade

  • Groene pesto
  • In kleine stukjes gesneden kerstomaatjes
  • Parmezaanse kaas

 

Kip-kerrie salade

  • Kerriepoeder
  • Mosterd
  • Ananas of appel in kleine blokjes gesneden
  • Peterselie

 

Kip samurai salade

  • Rode peper in stukjes gesneden
  • Kleine blokjes rode paprika

 

Kip Joppiesaus salade

  • Fijn gesneden uitje
  • Mayonaise
  • Curry
  • Kerriepoeder
  • Mosterd

Wie weet zijn er nog wel meer varianten te verzinnen. Kip-teriyaki salade misschien? Of kip-honing? Ik ga er eens experimenteren!

Weet jij nog lekkere smaken of varianten op dit recept?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *