Basisrecept: Taartbodem (zoet)

taartbodem

Houd je ook zo van een knapperige taartbodem met een heerlijk zijdezachte zoete vulling? Zoek dan niet verder! Je kunt deze bodem gebruiken voor een Lemon meringue pie. Of je kunt er een laagje (gezoute) karamel in doen en hem afmaken met een laagje chocolade (ganache). Of heb je liever een laagje banketbakkersroom of custard en daar bovenop een dikke laag heerlijk vers fruit? Ik kan hier de hele dag wel verder over dagdromen. Maar laten we over gaan naar het basisrecept 😉

Ingrediënten:

  • 225 gr bloem
  • 160 gr roomboter
  • 80 gr witte basterdsuiker
  • 1/2 geklutst ei

Bijzondere benodigdheden:

  • Bakkralen/gedroogde kikkererwten of rijst. Zodat je de taart bodem blind kunt bakken

lemon meringe pie (6)

Snijd de boter in blokjes en doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom. Je kunt dit mixen met een staande mixer of handmixer met deeghaken, maar je kunt hem hem ook met de hand kneden. Persoonlijk vind ik dit altijd wel leuk en zo heel lang ben je er niet mee bezig.

lemon meringe pie (7)

lemon meringe pie (9)

Dit deeg is heel makkelijk te corrigeren. Vind je hem nog een beetje droog? Voeg een beetje extra geklutst ei toe. Te nat? Een beetje extra bloem. Het deeg moet tot een goed samenhangende bal kunnen worden gevormd. Het moet wel een beetje plakken, maar niet klef zijn. (Denk plakrandje van een sticky note)

lemon meringe pie (10)

lemon meringe pie (11)

Dan pak je de bol deeg in vershoudfolie en legt hem even een half uurtje te rusten in de koelkast.

Bestrooi je bakvorm met bloem. Ik maakte deze taartbodem in een quiche-vorm met losse bodem. Superhandig om de taartbodem er weer uit te krijgen, omdat de taartbodem na het bakken vrij bros en krokant is kan hij makkelijk breken als je hem uit een vaste vorm moet kieperen.

lemon meringe pie (13)

Dan is het tijd om je deeg uit te rollen. Ik vond dit een goed moment om een leuk trucje uit te proberen dat ik laatst bij Masterchef Australië had gezien. Leg het deeg tussen 2 vellen bakpapier en rollen maar! Het werkte als een tierelier. Maar je kunt het natuurlijk ook gewoon op een bebloemde ondergrond uitrollen. Zorg dat je het deeg zover uitrolt dat wat groter is dan de taartbodem, zo heb je ook genoeg voor de randjes.

lemon meringe pie (14)

Mocht het nou het nou helemaal niet lukken met het uitrollen, op welke manier dan ook, dan kun je het deeg ook in kleine stukjes verdelen en gewoon platdrukken in de vorm zelf, beetje puzzelen en aandrukken tot je een zo gelijk mogelijke bodem hebt.

lemon meringe pie (17)

Bekleed de bebloemde quiche-vorm met het deeg, druk het ook goed aan in de onderste rand. Haal het teveel aan de bovenkant weg en prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg een bakpapiertje op de bodem en giet daarin je bakkralen (of bijv. gedroogde kikkererwten of rijst). Bak de taartbodem eerst 15 tot 20 minuten op 180 graden. Bak de bodem daarna nog ongeveer 10 minuten zonder bakkralen en bakpapier.

lemon meringe pie (19)

Laat de bodem afkoelen in de vorm en haal er hem dan uit. Zet hem op een (taart)rooster tot je hem gaat vullen. Een heel verhaal zo, maar het valt reuze mee als je het aan het doen bent. Ik beloof het!

Wat lijkt jou de allerlekkerste vulling voor deze taartbodem?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.