Basisrecept: (Volkoren) Brood

Brood bakken is hartstikke leuk, vind ik dan, je moet er over het algemeen alleen wel aardig wat geduld voor hebben. En daar ontbreekt het ook nog wel eens aan bij mij. Maar de laatste tijd heb ik het broodbakvirus weer helemaal te pakken. En tot mijn grote schrik kwam ik erachter dat we nog niet eens een basisrecept voor brood online hebben staan. Dus bij deze!

Het is verder helemaal niet zo moeilijk, maar tijd en geduld zijn dus wel nodig. 😉

Ingrediënten:

  • 250 gr tarwebloem
  • 250 gr tarwemeel (volkoren)
  • 10 gr zout
  • 7 gr droge gist
  • 350 gr lauwwarm water

 

Zelf maak ik graag gebruik van mijn staande keukenmachine om het brooddeeg te kneden, maar het kan ook, lekker ambachtelijk, met de hand. Kost je wel wat meer spierkracht en uithoudingsvermogen. 😛

Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in de kom van de keukenmachine en meng even kort door elkaar. Giet dan langzaam het warme water erbij terwijl je de machine op een lage stand laat draaien. Kneed het deeg zo’n 15 a 20 minuten totdat het deeg samen begint te komen tot een bal en los begint te komen van de kom.

Mijn keukenmachine heeft 4 standen, ik laat het meestal eerst 10 minuten kneden op stand 2 en daarna nog 5 tot 10 minuten op stand 3. (Bij stand 4 gaat het er zo gewelddadig aan toe dat de keukenmachine van het aanrecht begint te wandelen).

Het deeg is goed als het lekker elastisch is en het niet gelijk begint te scheuren als je het uitrekt.

 

Zelf haal ik het deeg dan altijd even uit de kom. Ik vet dezelfde kom (want dat scheelt afwas haha) in met wat olijf of zonnebloemolie. Daar leg je de bol deeg dan weer in, draai het deeg om zodat het van alle kanten een beetje onder de olie zit. Dit zorgt ervoor dat het deeg straks een stuk makkelijk weer uit de kom komt, na het rijzen.

Dek de kom met het deeg af met wat plastic-folie en zet het op een plek waar het niet tocht. Het hoeft niet persé warm te zijn, als het maar niet koud en tochtig is. Sinds mijn flat is gerenoveerd en beter geïsoleerd kan ik het deeg gewoon op mijn aanrecht laten staan (moest eerst echt boven de verwarming). Laat het deeg ongeveer een uur rijzen, tot het minstens is verdubbeld in omvang. (Let wel, als het in de zomer super warm is in je huis, dan kan dit een stuk sneller het geval zijn)

Bekleed dan alvast een broodbakvorm of een groot cakeblik met een bakpapiertje (of vet hem in een bestrooi rijkelijk met bloem). Strooi ook wat bloem op het aanrecht en leg daar je deeg op. Druk het deeg met je vingers plat en naar de zijkanten om het uit te rekken.

 

Vouw het deeg van de zijkant naar het midden. Vouw dan de andere zijkant daar overheen. Vouw van boven naar het midden en vouw de onderkant er overheen. Druk het deeg dan weer in en rek het uit tot een rechthoek, even breed als je bakvorm.

 

Rol het deeg op en leg het deeg, met de naad naar beneden, in de bakvorm. Dek weer af met wat folie en/of een theedoek. Laat het deeg dan weer ongeveer een uur rijzen tot het opnieuw is verdubbeld in omvang.

 

Zet na 3 kwartier de oven alvast aan op 230 graden zodat je oven alvast goed warm is als het deeg klaar is met rijzen.

Zet ook alvast een klein bakblikje klaar met daarin een laagje water (ongeveer 100 ml is genoeg).

Als het deeg genoeg is gerezen kun je hem evt nog bestrooien met bloem en met een heel scherp mesje (ik doe dit meestal met een stanleymes) insnijden aan de bovenkant. Maar dit is niet nodig op zich.

Zet het brood in het midden van de oven en zet het bakje water op een ander rekje onder het brood. De stoom van het water zal zorgen voor een knapperige broodkorst. Laat het brood 25 minuten bakken op 230 graden.

Haal hierna het bakje water uit de oven en haal het brood uit de bakvorm en haal het bakpapier er vanaf. Zet het brood dan nog even terug in de oven en laat nog ongeveer 15 minuten bakken.  Als het brood al heel erg bruin is verlaag dan de temperatuur naar 220 graden en zet het brood eventueel iets lager in de oven.

 

Haal het brood uit de oven en klop even op de onderkant. Klinkt het hol dan is je brood goed gelukt. Zet het brood op een rooster om hem helemaal af te laten koelen (je kan het brood nog horen knisperen als het net uit de oven komt, fijn geluid!). Laat het brood goed afkoelen voor je het aan gaat snijden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.