How to: Steriliseren van inmaakpotten

Het maken van jam is al langer een hobby van mij, maar ook het inmaken van groenten is tegenwoordig een geliefde bezigheid. Zeker nu ik zelf groenten verbouw op mijn balkonnetje. Het belangrijkste onderdeel hiervan is misschien wel het steriliseren van de potten waar de jam of de groenten in gaan. Want zonder een steriele pot heeft het allemaal weinig zin met betrekking tot de houdbaarheid. Eeuwig zonde als je die met liefde gemaakte jam of zoetzure groenten alsnog weg moet gooien. Maar hoe zorg je er nou voor dat zo’n pot echt steriel wordt?

De keuze van de pot is belangrijk. Je kunt natuurlijk speciale (weck)potten kopen. Maar je kunt ook glazen potten hergebruiken, alleen zijn niet alle potten hier geschikt voor. Een glazen pot waar pindakaas in heeft gezeten kun je niet gebruiken vanwege de deksel. Deze kun je niet uitkoken en zal niet steriel te krijgen zijn. Kies altijd potten met een metalen deksel. Met potten waar al ingemaakte producten in zitten weet je zeker dat je goed zit (augurken, geroosterde paprika’s, atjar etc).

De eerste en makkelijkste optie is: het warmste/langste programma van de vaatwasser. Maar wat als je, net als ik, geen vaatwasser hebt?

Zorg dan dat je zuiveringszout, ofwel (zilver) soda, in huis hebt. Doe de potten en deksels in een pan en vul de pan met water. Zorg ervoor dat ze helemaal onder water staan. Prop dus niet zoveel mogelijk potten en deksels in een pan (en in het geval van weckpotten doe je ook de rubbers in de pan), maar kook ze uit in meerdere pannen of in meerdere keren. Doe er vervolgens 1/2 of  1 eetlepel soda bij (afhankelijk van de grootte van de pan). Breng de boel aan de kook en laat 10 tot 15 minuten koken.

Haal de potten, deksels en/of rubbers vervolgens voorzichtig uit de pan, met een metalen tang (welke ook goed schoon moet zijn natuurlijk), zet de potten rechtop in de gootsteen en leg de deksels voorzichtig op de kop neer, of doe ze, bijvoorbeeld, in een vergiet.

Vervolgens spoel je de potten, deksels en rubbers allemaal, meerdere malen indien nodig, goed om met warm water. Gebruik hiervoor ook de schone tang, want het is belangrijk dat je de binnenkant van de potten en deksels en de rubbers niet meer aanraakt met je niet steriele handen. 😉

Als je de inmaak-potten niet direct gaat gebruiken dan kun je ze op de kop, op een schone theedoek neerzetten om ze te laten drogen. Ga je ze wel direct gebruiken dan volgt er nog een laatste stap. Zet de potten dan weer rechtop in de gootsteen en leg de deksels er op de kop bij. Breng water aan de kook en giet dit in de potten en over de deksels. Laat ze zo staan tot je de potten gaat vullen met een hete bereiding (als je er iets kouds in gaat doen giet de potten en de deksels dan na 5 minuten leeg, met behulp van een schone tang, zodat de potten kunnen afkoelen en ze niet barsten door een te groot temperatuur verschil).

Als je de potten al van te voren hebt uitgekookt dan kun je de laatste stap doen vlak voor je jam (of iets anders) gaat maken.

 

Eindelijk klaar? Inmaken maar! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.