Koffie terminologie 101

koffie101

Koffie is tegenwoordig superhip. Hadden we eerst alleen maar filter of oploskoffie, toen de senseo, tegenwoordig heb je in elke stad leuke koffiezaakjes. En ook thuis kun je allerlei soorten/smaken koffie maken. Maar met al die ‘nieuwe’ koffie komen ook een boel nieuwe termen om de hoek kijken. Dus we hebben er een aantal op een rij gezet om uit te leggen wat nu precies wat is. En we hebben er een aantal andere leuke koffie-weetjes bij tussen gemoffeld.

Dit is slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Maar met onderstaande basis kun je koffie bestellen als een pro. 😉

Lungo

We beginnen met een makkelijke, de lungo. Deze komt van de Italiaanse Caffè Lungo, wat zoveel wil zeggen als ‘lange koffie’. Dit verwijst weer naar de langere tijd die de espressomachine nodig heeft om een espresso met een iets grotere hoeveelheid water te zetten.

Maar als je hier in Nederland een lungo besteld dan kun je er vanuit gaan dat je gewoon een normale zwarte koffie krijgt, ipv een espresso met meer water. En als je een Americano besteld dan krijg je een espresso waar heet water bij in wordt geschonken.

koffie handleiding (2)

 

Espresso/ristretto

Espresso is geen aparte koffie-soort op zich. Het gaat meer om de bereiding. Al zul je in de supermarkt vast wel zakken met ‘espressobonen’ zien, dit is meer omdat sommige bonen zich beter lenen om espresso mee te zetten dan andere. Maar daar gaan we het vandaag niet over hebben.

Een espresso wordt gezet door heet water onder grote druk door een kleine hoeveelheid fijn gemalen koffiebonen te persen. Dit resulteert in een klein kopje sterke koffie met een mooi crema-laagje.

Espresso’s komen in vele varianten. Waaronder de espresso doppio, een dubbele espresso (de meeste koffies kun je in een doppio variant krijgen bij een koffiebar) deze wordt vaak geserveerd met een glas water erbij. En bijvoorbeeld de espresso macchiato, espresso met een kleine hoeveelheid melkschuim. Het vertaald zich ongeveer als ‘espresso met een vlekje’.

Dan is er nog de ristretto, dit is extra sterke espresso. Door ofwel dezelfde hoeveelheid koffie te gebruiken met minder water, danwel wat extra koffie met dezelfde hoeveelheid water te zetten. Espresso voor de echte die-hards dus.

koffie handleiding (5)

 

Cappuccino

Een cappuccino bestaat voor gelijke delen uit espresso, melk en melkschuim. Als je thuis een koffiezetapparaat hebt die ook cappuccino’s zet, dan zal deze waarschijnlijk eerst opgeschuimde melk in het kopje doen en dan de espresso erbij gieten. In koffiezaakjes zullen barista’s* eerst espresso zetten en daar gestoomde melk/melkschuim bij doen. In een vloeiende beweging schenken ze eerst wat vloeibare melk door de espresso en eindigen ze met een mooie melkschuim.

*Koffie-kunstenaar die de kunst van de latte art (zie onderstaande foto) onder de knie heeft. Latte art is de kunst van mooie figuren/designs maken door gestoomde/geschuimde melk met een bepaalde techniek door de koffie/crema-laag te mengen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit veel moeilijker is dan zij het eruit laten zien. En ik moet nog veel oefenen. 😉
We zetten onderaan het artikel een leuk you-tube filmpje!

koffie handleiding (1)

 

Latte 

Ook wel Caffè Latte, dit is wat wij als Nederlanders ook wel koffie verkeerd noemen. Dit is een koffie/espresso met veel hete melk en zo min mogelijk schuim. Om dit te bereiken moet de melk langer gestoomd worden dan de melk voor een cappuccino. Door de temperatuur zal het schuim weer ‘kapot gaan’. Maar de kunst zit hem ook weer in het niet te heet laten worden van de melk, want daar wordt niemand gelukkig van. 😉 De latte wordt meestal geserveerd in een groot/lang glas.

koffie handleiding (3)

 

Latte Macchiato

Latte macchiato betekent iets als ‘gevlekte melk’ of ‘melk met vlekken’. Deze koffie wordt ook geserveerd in een groot glas. Onderin zit een laagje warme melk, daar bovenop zit een laagje espresso, helemaal bovenop zit een laagje melkschuim.

Om dit mooie laagjes effect te krijgen is het belangrijk om eerst de melk te stomen/schuimen en in te schenken. Door dit even (1, max. 2 minuten) te laten staan, zakt de vloeibare melk naar beneden en zal het melkschuim zich er bovenop nestelen. In de tussentijd kun je mooi de espresso zetten die je bij de melk moet gieten. In een koffiebar zal de espresso in een klein kannetje worden gezet, zodat deze makkelijk bij de melk te schenken is.
Als je de espresso er rustig bij in giet, zal deze door het melkschuim zakken, maar boven de melk blijven drijven! Persoonlijk vind ik dit altijd wel een magisch tafereel. 😉

koffie handleiding (4)

 

 

 Mis je nog termen die jij echt bij de basis vindt horen? Of lijkt het je leuk dat we dit artikel eens opvolgen met een deel 2… laat het ons weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.