Maak het zelf: Citrus Schoonmaakazijn

citrus

Ik ben zo iemand die veel teveel verschillende flessen schoonmaakmiddelen in huis heeft (of had, nu 😉 ), altijd op zoek naar iets wat goed werkt en ook lekker ruikt. Verschillende middeltjes voor verschillende schoonmaakklussen.

citroen (1)

Maar ik had er schoon genoeg van (pun intented!). Ik wil iets wat geschikt is voor zoveel mogelijk schoonmaakklussen, betaalbaar is, met zo min mogelijk schadelijke (voor zowel mijn eigen gezondheid als het milieu) chemische stoffen. Ja, dan kom je gauw weer terug uit bij het ouderwetse schoonmaakazijn. Het voldoet aan al mijn eisen, het heeft als enige nadeel dat ik de geur echt niet kan uitstaan. En de schoonmaakazijn-met-geur uit de winkel kan me ook niet bepaald bekoren.

Maar gelukkig is daar (weer) het internet met de uitkomst, zelf aan de slag met schoonmaakazijn en natuurlijke geuren.

citrus schoonmaakazijn (2)

Dus mijn eerste experiment is citrus-schoonmaakazijn geworden. Ik heb de schillen van drie citrus vruchten in een lege schone pot gedaan en er schoonmaakazijn bij gegoten. Dit laat je vervolgens een paar weken staan op een donkere koele plek. En dan is het al klaar voor gebruik.

citrus schoonmaakazijn (3)

Ik heb toen de schillen eruit gezeefd, en een gedeelte van de azijn in een lege (goed schoon gespoelde) spuitfles gedaan en dit aangelengd met water. De rest bewaar ik gewoon in dezelfde glazen pot.

citrus schoonmaakazijn (4)

Het citrus schoonmaakazijn werkt als een malle, dus ik ben er erg blij mee. De volgende keer ga ik alleen toch wat extra citrus schillen erbij doen, omdat de azijn-geur er toch nog iets teveel doorheen komt wat mij betreft. Maar dat is natuurlijk een kwestie van uitproberen tot je de combinatie hebt gevonden die jou persoonlijk het beste bevalt.

citrus schoonmaakazijn (5)citrus schoonmaakazijn (1)

Ik las ook leuke ideeën om er bijvoorbeeld verse of gedroogde kruiden in te gooien, zoals tijm. Maar je kunt ook lavendel gebruiken (mocht je dat in de tuin/op het balkon hebt staan is dat toch zeker het proberen waar lijkt me).

Dus ik ben nog niet helemaal klaar met experimenteren, maar ik ben er wel 100% van overtuigd dat dit de oplossing is voor mijn probleem!

Ondertussen staat mijn 2e batch ook in te trekken. Ik heb het dit keer rigoureuzer aangepakt. Ik had een paar keer verse gember-citroen thee gemaakt, dus ik heb gewoon uitgeperste halve citroenen in de azijn gedumpt. En ik heb er een klein handje verse rozemarijnblaadjes in gedaan. Ik heb net even een reuk-test gedaan en de azijn-geur is al bijna niet meer te ruiken. Zo happy! 😀

citroen rozemarijn schoonmaakazijn

Hebben jullie dit wel eens geprobeerd? Wat is/lijkt je een goede geur om de azijn-geur te verbloemen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.