Maak het zelf: decoratief geurkaarspotje

geurkaars

Houd je van een lekker ruikend huis, maar ben je niet zo van de wierookstokjes of geurkaarsen die nooit echt lekker ruiken? Dan is dit idee misschien ook wel iets voor jou.
Overdag ziet het er leuk uit op tafel en als je dit s’avonds aan doet geeft het een tof effect. Daarnaast geeft het een natuurlijke frisse geur, makkelijk aan te passen met geuren die jij zelf het lekkerst vindt.

Benodigdheden voor 4 stuks:

  • 4 hittebestendige glazen potjes
  • 1 grote citroen
  • 4 takjes vers kruid
  • 4 theelichtjes (plus 1 extra indien nodig*)
  • Net gekookt water

2016-07-23 10.29.25

*Haal eerst het theelichtje uit het aluminium bakje. Check of de onderkant van het lontje onder een laagje kaarswax zit. Zo niet, smelt dan een beetje wax van een ander theelichtje over de onderkant en laat dit even uitharden. Op deze manier kan het lontje straks niet naar beneden zakken en nat worden.

geurkaars (1)

Snijd de citroen in dunne schijfjes. Ik gebruikte citroen, maar het kan ook met bijvoorbeeld sinaasappel of limoen. Verdeel de schijfjes citroen over de lege glazen potjes.

Ik koos ervoor om jampotjes te gebruiken, omdat deze niet zo groot zijn. En ze zijn ervoor gemaakt om tegen hitte te kunnen. Omdat je verse producten gebruikt, zijn deze ook bederfelijk.

geurkaars (2)

Door de kleine potjes had ik het gevoel niet teveel te ‘verspillen’ toen ik de inhoud na 5 dagen weg moest gooien.Maar dat kan ook te maken hebben met het feit dat ik ze voor het eerste maakte toen het eventjes zomer was en het hier constant 28 graden of warmer was in huis. De tweede batch doet het tot nu toe een stuk beter.

geurkaars (3)

Leg bovenop de schijfjes citroen een takje vers kruid. Ik gebruikte rozemarijn en citroenmelisse. Maar je kunt vanalles gebruiken wat jij lekker vind ruiken. Tijm, lavendel, basilicum etc. Probeer alles uit zou ik zeggen.
Ik kon een wat groter takje precies in een rondje in het glazen potje klemmen. De tak zorgt er dan gelijk voor dat de citroen niet naar boven drijft en het theelichtje in de weg zit.

geurkaars (4)

Vul het potje dan met water dat net van de kook is, maar vul ze niet helemaal tot aan de rand. Het kokend hete water zorgt niet alleen voor sterilisatie van alles wat in het potje zit, maar het maakt de geuren van de citroen en de kruiden ook gelijk los.

Laat dan, als het water is afgekoeld, voorzichtig de theelichtjes in het water zakken. Klaar! Als je het kaarsje niet gebruikt kun je de deksel op het potje draaien zodat er geen stof of andere viezigheid in het water terecht komt.

2016-07-23 09.29.59

2016-07-23 10.36.14

Je kunt natuurlijk niet alleen variëren met de geuren, maar ook met de kleuren van de theelichtjes. Het is een makkelijke en goedkope (vooral als je de ingrediënten toch al in huis hebt omdat je er regelmatig mee kookt 😉 ) manier om steeds weer iets leuks op tafel te kunnen zetten.

geurkaars (6)

Maak jij wel eens leuke en lekkere luchtverfrissende dingetjes met natuurlijke ingrediënten? Hoe dan? Deel het met ons in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.