Maak het zelf: Geur-gel in een potje

Ik vind het altijd interessant hoe geur een effect op je kan hebben, zowel fysiek als mentaal. En omdat ik een slechte slaper ben, ben ik vaak zoekende naar een manier om de rustgevende lavendelgeur naast m’n bed te hebben. Geur-zakjes zijn vaak maar snel hun geur weer kwijt, geurkaarsen en wierook zijn geen optie i.v.m. brandgevaar (en meestal vind ik die ook helemaal niet zo lekker ruiken). Op Pinterest kwam ik een doe-het-zelf geur-gel tegen. Tijd om dat uit te proberen!

Benodigdheden:

  • Gesteriliseerde glazen potje met deksel (inhoud ongeveer 200 ml)
  • Kleurstof voor levensmiddelen (niet persé nodig, maar ziet er leuk uit)
  • geurolie (bijv. etherisch of bad-olie)
  • 200 ml water
  • 2,5 blaadjes gelatine

 

Week de gelatine-blaadjes een paar minuten in een bakje met koud water. Doe 200 ml water in een kleine pan en warm dit op. Doe de blaadje gelatine erbij als het water begint te koken en roer tot alle gelatine is opgelost. Zet het vuur uit en laat het gelatine-water een beetje afkoelen.

Doe een beetje kleurstof in de schone glazen pot, als je meerdere kleuren gebruikt dan kun je ze prima mengen in het potje zelf. Doe de geurende olie erbij en meng alles tot een egaal geheel. Het is niet heel erg als de kleurstof nog niet helemaal goed oplost, dat gebeurt vanzelf als je het warme gelatine-water erbij giet.

Giet het gelatine water eventueel eerst in een maatbeker met een tuitje, vooral handig als je glas smal is, dan is het water er makkelijker bij te gieten. Giet het gelatine-water langzaam bij de gekleurde geurolie en laat het, zonder deksel, afkoelen tot kamertemperatuur. Zodra het afgekoeld is kun je de deksel erop draaien en het potje een paar uur in de koelkast zetten zodat de gelatine sneller zijn werk doet. Daarna kun je het gel-potje uit de koelkast halen en neerzetten waar je maar wil. Draai de deksel eraf wanneer je de geur wil ruiken, heb je er genoeg van dan draai je gewoon de deksel er weer op.

Omdat je niet zo heel veel gelatine gebruikt heeft de geur-gel een gekke dril-pudding consistentie. Dus dat geeft een extra amusement-factor. 😛

Ik paste de kleur van de gel aan de geur aan, ik maakte een paarse lavendel-gel voor naast m’n bed. En een frisse oranje sinaasappel-gel voor in de woonkamer! Omdat ik dit nog niet zo lang geleden voor het eerst maakte kan ik je nog niet vertellen hoe lang het duurt voor de geur verdwijnt. Volgens het artikel op Pinterest kan de gel wel een paar weken meegaan, zeker als je de deksel er steeds opdraait als je de gel niet gebruikt/nodig hebt.
Dus ik draai nu voor ik ga slapen de lavendel-gel open en als ik wakker word draai ik de deksel er weer op. Tot nu toe ben ik heel tevreden. 😀

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.