Maak het zelf: Hoestdrank en hoestsiroop

 

De laatste weken deelden we al aardig wat van favoriete herfst-dingen. Maar de herfst heeft soms ook een keerzijde; gesnotter en gehoest! Juk! Maar hoestdrank en hoestsiroop kun je ook prima zelf maken. De hoestdrank is wat gezonder, want daar zit alleen een paar (flinke) el honing in. De siroop daarentegen is juist door het hoge suikergehalte veel langer houdbaar. Daarom wil ik ze allebei met jullie delen, kun je lekker zelf kiezen. 😉

De basis-ingrediënten zijn wel hetzelfde en dit is waarom (dit is niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van mijn kant hoor 😛 );

  • Citroen: Reinigend en bevorderend voor een goed humeur.
  • Gember: Reinigend, helpt met oplossen van slijm. En geeft een warm gevoel.
  • Tijm: Helpt tegen infecties, somberheid en vermoeidheid.
  • Salie: Helpt bij het vrijmaken van de luchtwegen, verlicht hoofdpijn en bevordert eetlust.

Alles wat je zere keel maar goed kan doen dus. 😉

 

Hoestdrank

Ingrediënten:

  • 2 flinke el honing (verzachtend voor de keel, bonuspunten 😉 )
  • sap van halve citroen
  • paar takjes verse tijm
  • paar takjes verse salie
  • 2 a 3 cm verse gember, in plakjes gesneden (schillen is niet nodig)
  • 300 ml water

Doe het water en de honing samen in een pannetje. Warm dit al roerend op tot de honing is opgelost. Voeg dan de andere ingrediënten toe en laat dit ongeveer 15 minuten zachtjes koken.

Giet het dan, takjes en al, over in een steriele glazen pot. Deksel erop en laat het een nachtje trekken. De volgende dag zeef je het een paar keer, of haal het door een fijne kaasdoek (neteldoek) en giet je het hoestdrankje in een steriel glazen flesje (als je extra zeker wil zijn van de hygiene en een lange houdbaarheid, kun je het drankje eerst nog opnieuw aan de kook brengen en het heet in het glazen flesje gieten). Laat het op het aanrecht op kamertemperatuur komen, verhuis het daarna naar de koelkast.

Volgens het originele recept is het in de koelkast 3 maanden houdbaar.

 

Hoestsiroop

Ingrediënten:

  • 600 ml water
  • 200 gr bruine basterdsuiker
  • sap van halve citroen
  • paar takjes tijm
  • paar takjes salie
  • 2 a 3 cm gember in plakjes gesneden (schillen is niet nodig)

Doe het water samen met het citroensap, de plakjes gember, de takjes salie en tijm in een pannetje. Breng aan de kook en laat vervolgens 15 minuten zachtjes koken. Net als bij de hoestdrank giet je het, met takjes en al, over in een steriele glazen pot. Deksel erop en ook deze laat je een nachtje trekken.

Giet het de volgende dag, door een zeef, weer in een pannetje. Voeg dan de basterdsuiker toe. Breng het al roerend aan de kook. Roer net zolang tot de suiker goed is opgelost. Laat het daarna net zolang zachtjes koken en indikken tot je ongeveer de helft in volume over hebt.

Giet de siroop over in een steriel glazen flesje. Laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna bewaren in de koelkast. De siroop moet dan tot wel een jaar houdbaar zijn!

 

Van zowel het drankje als de siroop steeds een eetlepel opslurpen wanneer nodig.

Beterschap! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.