Maak het zelf: Wasmiddel

Zoals al in eerdere artikelen te lezen was ben ik al een poosje bezig om steeds meer schoonmaakmiddelen zelf te maken (zo maak ik al mijn eigen citroen frisse schoonmaakazijn en ben ik dol op mijn homemade wasverzachter). Hier heb ik meerdere redenen voor;

1. Allergie, als jong kind was ik allergisch voor geparfumeerde zeep e.d. Ik reageer nu minder heftig op dergelijke producten, maar het veroorzaakt soms nog steeds wat jeuk. 😛
2. Budget, veel schoonmaakmiddelen zijn eigenlijk maar onnodig duur. Wegens omstandigheden heb ik een klein budget, dus ja, alle beetjes helpen.
3. Beter voor het milieu (en wellicht je gezondheid). Veel schoonmaakmiddelen zijn zo effectief omdat er natuurlijk heftige chemicaliën in zitten. Maar je verbruikt zo ook minder plastic flessen, door ze ofwel te hergebruiken voor je zelfgemaakte schoonmaakmiddelen of door je schoonmaakmiddelen in glazen potten/flessen te bewaren.
4. Minimaliseren, ik wil ook graag minder schoonmaakmiddelen in huis. Dus als ik met een aantal basis-ingrediënten (die je misschien ook nog weer voor andere dingen kunt gebruiken) meerdere schoonmaakmiddelen kan maken, dan word ik daar heel blij van. Minder zooi in de kast, yes please!

 

Afgelopen weekend probeerde ik het volgende recept (het originele recept was voor 5 liter, maar dat vond ik  een beetje teveel van het goede om het uit te proberen) voor wasmiddel uit:

  • 16 gr zeep (bijvoorbeeld sunlight of marseille)
  • 16 gr schoonmaak/zilver soda
  • 1 liter water

Enfin, het is vrij simpel allemaal. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat je het een nachtje laat staan voor je het gaat gebruiken.
Rasp de zeep en weeg de soda af. Doe eerst slechts 200 ml water in een pan en breng dit aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur uit en giet je de geraspte zeep erbij. Roer rustig (zodat het niet teveel gaat schuimen 😛 ) door tot de zeep is opgelost. Giet dan de soda erbij en roer weer rustig door tot ook dit is opgelost. Giet tot slot de resterende 800 ml water erbij en laat dit geheel op een laag vuurtje even opwarmen (terwijl je af en toe rustig roert) tot het net begint te bubbelen. Zet dan het vuur uit.

Nu laat je de boel dus een nachtje staan, tijdens het afkoelen (dit duurt echt lang, vandaar dat het gewoon handig is om dit s’avonds te doen) zal de boel indikken. Dan zet je er s’ochtends nog even de staafmixer erop. Dit klinkt een beetje vreemd, maar het dikt echt heel erg in en door het te staafmixen kun je het pas ergens anders ingieten. Ik goot het, met behulp van een trechter, in een gesteriliseerde glazen fles. Je gebruikt per wasbeurt zo’n 20 ml van dit wasmiddel.

Eindoordeel: Ik heb er nu 2 ladingen was mee gedaan, in combinatie met mijn zelfgemaakte wasverzachter, en hoewel het maar een vreemd substantie is (dikke slijmerige glibberboel :P) ben ik er wel tevreden over. Mijn was is schoon, zacht en ruikt neutraal. (Wil je wel een geurtje aan je was meegeven dan kun je dat denk ik het beste doen door een geurige wasverzachter te maken/te gebruiken). Geen rare reacties van m’n huid!
Al zal ik het de volgende keer wel in een grote pot doen ipv een fles, het is vast dan makkelijker om het te doseren.

P. S. Ik weet eigenlijk niet goed of dit het beste is voor gekleurde of witte was?! In mijn eenpersoons-huishouden neem ik de moeite niet om mijn was te scheiden, dan zou ik veel teveel water en energie verspillen. Dus voor een zeer bonte was werkt dit in ieder geval prima. 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.