Moestuin-tips voor beginners

moestuin tips

Zelf zijn we ook nog niet heel ervaren met het moestuinieren, maar we vinden het allebei wel heel erg leuk om eetbare plantjes te laten groeien in de tuin of op het balkon. Sinds we afgelopen jaar zijn begonnen hebben we wel een paar handige tips kunnen verzamelen voor onze mede beginnende moestuinders. Eerste tip: Nog niet gezaaid? Doe dat dan z.s.m., sowieso deze maand nog!

Van tips voor het opkweken van zaadjes tot het uitplanten van de opgekweekte plantjes!

Zaaien en kweken

Bedenk of je tuin of balkon veel of weinig zon heeft zodat je daar rekening mee kunt houden bij het kiezen van de zaadjes die je gaat kopen.

moestuin tips (5)

Koop een fatsoenlijke kweekbak, deze hoeven helemaal niet duur te zijn. Een kweekbak met daarin vakjes is het handigst, zo kun je de verschillende (soorten) plantjes goed uit elkaar houden.

Kijk altijd goed op het zakje van de zaadjes hoe diep deze gezaaid moeten worden. Kleine zaadjes hoeven over het algemeen niet diep te worden gezaaid, een paar millimeter maar. Grotere zaden misschien 1 tot soms enkele centimeters diep.

Noteer welke zaadjes je waar hebt geplant, bijvoorbeeld met krijtstift of met behulp van stokjes waar je iets op kunt schrijven. Altijd fijn om chaos te voorkomen. 😉

Zet de kweekbak op een plek met veel licht, zoals een vensterbank. Het liefst boven een verwarming, let wel de verwarming hoeft niet perse aan,maar het is handig voor het geval het wel nodig is. De meeste zaadjes ontkiemen het beste bij een temperatuur van 15-18 graden Celsius.

moestuin tips (7)

Zorg dat de grond in de kweekbak altijd een beetje vochtig is, maar niet ronduit nat. Zeker als de kweekbak ook nog op een (te) warme plek staat, loop je veel kans op het ontstaan van schimmel.

Geen kweekbak kunnen vinden? Geen nood, je kunt zaadjes ook laten kiemen in een bakje met vochtig keukenpapier. Ook hier is het belangrijk om de boel vochtig maar niet heel nat te houden. Zet dit bakje ook op een lichte en warme (maar niet te warme) plek.

moestuin tips (4)

Niet alle zaadjes hoeven binnen opgekweekt te worden. Radijsjes bijvoorbeeld kun je het beste gelijk buiten in de grond zaaien (of een in een pot). Lees je dus altijd even in, ook deze info staat vaak wel op het zakje van de zaadjes.

Niet alle zaadjes zullen snel uitkomen. En zelfs zaden uit hetzelfde zakje zullen niet altijd in dezelfde snelheid ontkiemen. Heb geduld! 😛

moestuin tips (6)

Verpotten en uitplanten

Als de zaailingen tegen het dak van de kweekbak aan beginnen te groeien is het tijd om te verpotten. Maar wellicht is het buiten nog steeds te koud (of te wisselvallig) om ze daar al uit te zetten.

Dit hoeven geen grote potten te zijn, het belangrijkste is dat ze iets meer ruimte en grond hebben om hun worteltjes verder te laten groeien. Noteer ook hier welke plantjes in welke potten zitten om de goede orde te kunnen bewaren. 😉

moestuin tips (2)

Wederom, vochtig houden, maar niet te nat. En ook weer niet te warm en niet te koud. Een aangename lente-temperatuur, net als bij de kweekbakken.

Lees je in over wanneer de plantjes naar buiten kunnen. De meeste zaad-zakjes zullen deze info ook hebben. Anders is google ook altijd een grote hulp. Vaak is het beste om te wachten tot de lente een beetje stabiel aanwezig is, voor zowel de hoeveelheid zon als de temperatuur. Ook een goede regel is om te wachten met uitplanten tot de plantjes minstens 2 a 3 bladeren hebben gevormd. Of ze minstens 20 cm hoog zijn. Verschilt natuurlijk per soort, dus onderzoek doen. 😉

Geef na het verpotten of uitplanten gelijk een beetje water. En zet de plantjes niet te dicht op elkaar zodat ze goed de ruimte hebben om te groeien en bloeien.

moestuin tips (3)

Bij een grotere moestuin is het ook belangrijk om uit te zoeken welke groenten/kruiden/fruit planten wel, en welke juist niet, naast elkaar kunnen worden gezet. Op mijn balkon moestuintje is dit van minder belang omdat ik voor elke soort een aparte bak heb. Al is het toch iets om even bij stil te staan i.v.m. kruisbestuiving. Maar hier willen we binnenkort nog op terugkomen, met een overzichtje. 😉

Sommige planten kunnen behoorlijk de lucht in gaan en zullen extra ondersteuning nodig hebben zodat de takken niet afbreken onder het gewicht van de vruchten. Bijvoorbeeld tomaten- en bonenplanten. Dan zijn bamboestokken en plantenbinders erg handig en niet duur. Zet deze stokken gelijk met het uitplanten in de grond, zet de plantjes er lekker dicht tegenaan.

Tot slot, doe ook een beetje onderzoek naar de verzorging van je planten. Zo is het bijvoorbeeld bij tomatenplanten heel belangrijk om regelmatig overtollige takken weg te halen, zodat de plant zijn energie richting de tomaatjes stuurt i.p.v. takken die er niet toe doen. Maar dan is het wel belangrijk om te kunnen herkennen welke takjes je dan weg kunt halen en welke niet. Dus… hoewel we ook veel op gevoel doen is je inlezen best belangrijk bij het moestuinieren.

2017-03-10 23.15.11

Impressie van de balkon-moestuin van 2016. Hoewel het op een gegeven moment wel erg vol begon te raken, voelde ik me de koning te rijk op mijn levendige balkon!

Leuke links:

Heb jij nog handige tips die je wil delen met beginnende moestuinders, laat het ons weten in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.