Recept: Ananas jam

Ondanks dat de zomer op het moment wel weer over lijkt (al lees ik net dat het komende week toch nog weer even mooi weer gaat worden!), wil ik toch nog even een makkelijk recept voor een tropische ananas jam met jullie delen. Smeer wat op je brood, ogen dicht en doe net alsof je nog op vakantie bent. 😉

Ingrediënten:

  • 1 ananas
  • 2 grote bananen
  • 250 gr kristalsuiker
  • 1 zakje geleipoeder (van Gilse, kun je vinden bij de suiker in de supermarkt)
  • scheutje water

Ontmantel de ananas als eerste, dan heb je dat maar vast gedaan. Leg de ananas plat neer en snijd zowel de kroon als de onderkant van de ananas met een groot scherp mes. Zet de ananas dan weer rechtop en snijd de schil er, ruim, in stroken vanaf. Check even goed of je alle harde stukjes eraf hebt gesneden, verwijder de schil van je snijdvlak en snijd vervolgens het vruchtvlees langs de kern van de ananas af. Snijd het vruchtvlees van de ananas is grove stukken (zie voor een filmpje onderaan dit recept).

Doe een scheutje water in een grote pan en doe hier de ananas in. Pel de bananen en snijd deze ook in grove plakken. Voeg deze bij de ananas in de pan. Zet de pan op een middelhoog vuur. Laat een half uurtje pruttelen, of iig tot de stukken ananas zacht worden. Blijf er wel bij in de buurt en regelmatig even door roeren om aanbranden te voorkomen.

Weeg ondertussen 250 gr suiker af en voeg hier 1 zakje geleipoeder aan toe. Roer deze door elkaar.

Zet ondertussen ook je jampotten klaar (zorg ervoor dat deze echt goed schoon zijn).

Zodra de ananas en banaan zacht zijn en uit elkaar beginnen te vallen kun je het proces wat versnellen door de staafmixer erop los te laten (als je een hele gladde heldere jam wil hebben dan moet je het nu door een zeef halen). Als je de banaan en ananas hebt gepureerd voeg je het suiker mengsel toe. Gelijk doorroeren tot de suiker is opgelost en laat weer aan de kook komen. Laat 1 minuut borrelend koken en giet de jam dan meteen in de jampotten. Draai de potten dicht, pas op deze zijn nu erg heet, ik draai de potten meestal dicht met behulp van een theedoek.

Zet de potten zo’n 10 minuten op de kop neer en draai ze daarna weer om. Laat de jam afkoelen en bewaar daarna in de koelkast.

Geniet nog even van dit zonnetje in huis. 😀

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.