Recept: Asperge-quiche

Morgen is het zover, dan gaat officieel het aspergeseizoen van 2017 van start. Vorig jaar hebben we al een paar klassiekers online gezet. Asperges met ham en ei uit de oven en een heerlijke aspergesoep die je maakt van de restjes asperge. Ons witte goud-recept om dit jaar het aspergeseizoen mee te vieren is een asperge-quiche. Lekker!

Ingrediënten:

  • 4 a 5 plakjes bladerdeeg
  • 4 grote eieren
  • 2 flinke el creme fraîche
  • 1 pakje ham-reepjes (of blokjes)
  • 5 a 6 asperges (niet al te dikke)
  • peper, zout, bieslook, nootmuskaat naar smaak
  • optioneel: geraspte kaas, pijnboompitten

Zet een pan (groot genoeg om halve asperges in te kunnen doen) met water op en breng aan de kook. Leg ondertussen de plakjes bladerdeeg uit elkaar op het aanrecht zodat ze goed ontdooien.

Schil dan de asperges, snijd de onderste stukjes eraf en snijd de asperges doormidden (dit deed ik omdat de asperges te lang waren om in hun geheel in de quiche-vorm te kunnen leggen). Zodra het water kookt doe je de asperges in de pan en laat ze ongeveer 5 minuten koken (paar minuten langer als je toch dikke asperges hebt).

Terwijl de asperges koken kun je mooi je quiche-vorm be-bloemen en dan bekleden met de plakjes bladerdeeg. Je kunt dit doen door de plakjes erin te ‘puzzelen’, maar je kunt de plakjes deeg ook tot een bal kneden en deze dan weer uitrollen. Ik kies meestal voor de puzzel. 😉 Prik met een vork wat gaatjes in de deegbodem.

Met 4 plakjes kun je een standaard quiche-vorm ook bekleden (met een beetje bladerdeeg rekken hier en daar), maar met een 5e plak kun je een dikkere rand maken, als je dat lekker vindt. 😉

Als de asperges lang genoeg hebben gekookt giet je ze af, laat ze even uitlekken in het vergiet. Ondertussen kun je dan alvast het ei-mengsel maken. Tik de eitjes uit in een kom en klop ze los met een garde. Schep dan de creme fraîche erbij en klop dit weer tot een mooi egaal gekleurd mengsel. Doe dan peper, zout, nootmuskaat en de bieslook erbij. Klop nog een keer door tot alles goed gemengd is.

Verdeel dan de ham-reepjes over de quiche-bodem. Gebruik zoveel of zo weinig ham als je wil. Leg de asperges uit over de ham. Giet dan het ei-mengsel eroverheen. Maak de quiche helemaal af door er geraspte kaas en/of pijnboompitten overheen te strooien.

Bak de quiche in ongeveer 30 minuten gaar. Je kunt bij een quiche altijd makkelijk zien of hij helemaal gaar is omdat het ei-mengsel dan helemaal op zal bollen (zakt weer in als de quiche weer afkoelt).

Variatie-tip: Nog niet zelf uitgeprobeerd, maar ongetwijfeld ook erg lekker met zalm-snippers i.p.v. ham-reepjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.