Recept: Aspergesoep

aspergesoep

Weet je dat ons botersausrecept niet alleen goed is voor een lekkere botersaus om over je asperges te gieten, maar dat het ook een uitstekende basis is om aspergesoep mee te maken van de schillen en kontjes van de asperges. Zo haal je alles uit het witte goud wat er maar te halen valt. 😉

Ingrediënten:

  • 100 gr boter
  • 35 gr bloem
  • schillen en kontjes van halve kilo asperges
  • ongeveer 1,5 liter kookvocht van asperges
  • zout en peper naar smaak
  • verse bieslook of peterselie
  • eventueel scheutje slagroom

aspergesoep(1)

Kook de schillen en aspergekontjes ongeveer een half uur op laag vuur in minstens 2 liter water (er gaat wat vocht verloren tijdens het koken, dus om ongeveer anderhalf liter over te houden begin je met een ruime hoeveelheid water).
Mocht je nog extra asperges (geschild) over hebben kook deze dan eventjes mee, haal ze er na 10 minuten uit, snijd ze in kleine stukjes en gooi ze straks op het laatste moment weer in de soep.

aspergesoep (1)

Zeef de schillen en kontjes uit het kookvocht, door ze over te gieten in een andere pan waar je een zeef bovenop zet. Want het kookvocht ga je zo nog gebruiken natuurlijk. 😉
Als je nog aardig wat botersaus over hebt van een eerder aspergegerecht, dan kun je deze gewoon als basis gebruiken door deze met een beetje kookvocht (al roerend) op te warmen in een soep pan en steeds een beetje kookvocht toe te blijven voegen.

aspergesoep (3)

Heb je geen restje botersaus staan, dan begin je net zo snel opnieuw:
Zet een soeppan met 100 gr boter op laag vuur. Als de boter gesmolten is voeg je 35 gr bloem toe, roer dit goed door de boter tot alle bloem is opgenomen door de boter.
Voeg nu, met een soeplepel, steeds wat kookvocht toe en roer met een garde tot een gladde massa. Schrik niet van de klonterigheid in het begin, dit komt vanzelf goed. Herhaal tot de soep de dikte heeft die jij wil. Ik gebruikte ongeveer anderhalve liter kookvocht.

aspergesoep (5)

Voeg nu eventueel de stukjes asperge toe om ze nog heel eventjes mee te koken. Voor een romige soep kun je ook een scheutje slagroom toevoegen. Op smaak brengen met peper, zout en kleingesneden verse kruiden.

aspergesoep(2)

Tip: Extra lekker: serveren met hamreepjes of zalmsnippers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.