Recept: Broccoli-kaas burgers

Hoewel ik niet vegetarisch ben, eet ik wel regelmatig vegetarisch. Gewoon, omdat dat ook hartstikke lekker is. En ik ben vooral gek op dingen als groenteburgers. Ik probeer ze regelmatig zelf te maken, probleem is alleen dat ze vaak tijdens het bakken uit elkaar vallen. Doet verder niet af aan de smaak natuurlijk, maar toch niet helemaal de bedoeling. Laatst maakte ik deze broccoli kaas burgers bij wijze van experiment en ik was erg blij verrast met het resultaat. Dus dit wil ik z.s.m. met jullie delen!

Deze burgers zijn niet moeilijk om te maken, maar er gaat al met al wel wat tijd in zitten. Dus begin op tijd, of maak ze gewoon een keer op een vrije middag en bewaar ze (ongebakken) in de vriezer. Altijd fijn om wat op voorraad te hebben als je eens geen puf, tijd en/of zin hebt om lang in de keuken te staan. 😉

Ingrediënten:

  • 2 stronken broccoli
  • 100 gr bloem
  • 100 gr geraspte kaas
  • 2 eieren
  • snuf zout en peper naar smaak
  • paneermeel

 

Snijd de broccoli fijn, ook de stronken (zonde om weg te gooien en ze zijn echt prima eetbaar) en kook de broccoli in 10 – 15 minuten gaar. Giet de broccoli dan uit in een vergiet en laat het goed uitlekken en afkoelen (half uur tot een uur).

 

Ik denk zelf dat een groot probleem bij het zelf maken van groenteburgers is dat er nog veel vocht in de groenten zit wat er tijdens het bakken nog weer uit komt en dat je daardoor de binding in de burgers verliest. Of het echt waar is weet ik niet, maar deze gedachte bracht me er i.i.g. op om de broccoli na het afkoelen eerst nog op een theedoek uit te storten. Als je dan de punten bij elkaar brengt en deze draait dan kun je nog veel vocht uit de groenten knijpen. En gezien hoeveel vocht er nog uitkwam, zelf na het uitlekken, denk ik dat dit een hele goede zet was. 😉

Zet nu alvast een bord met paneermeel klaar en zet ook alvast een bakplaatje of een plank klaar met daarop een bakpapiertje (de plaat of plank moet in de vriezer passen) klaar in de buurt.

Doe de uitgeknepen broccoli in een kom. Prak het nog even door met een vork als er nog grote stukken in zitten (het hoeft geen fijne puree te worden hoor). Je kunt het beste nu de broccoli op smaak brengen met peper en zout, voordat je de rauwe eieren erbij doet.

Tik dan de eitjes erbij en meng ze goed door de broccoli (omdat je de broccoli hebt laten afkoelen loop je ook geen kans op gestolde stukjes ei in je burger). Vervolgens doe je de geraspte kaas erbij. Weer even mengen. Tot slot doe je de bloem erbij en ook dit meng je weer even goed door. Meng net zolang tot alle bloem is opgenomen in het mengsel.

 

Schep wat van het mengsel in een van je handen en vorm het eerst tot een bal, druk het vervolgens voorzichtig platter tot je een mooie burger-vorm hebt. Leg de burger dan voorzichtig op de paneermeel. Draai de burger voorzichtig om zodat beide kanten een laagje paneermeel hebben. Zorg ook dat er wat paneermeel op de rand van de burger komt.

 

Verhuis de burger dan voorzichtig naar de plaat of plank met een bakpapiertje. Dit herhaal je tot je burger-mengsel op is. Ik haalde hier precies 10 broccoli-burgers uit.

Plaats de plaat met burgers dan eerst in de vriezer voor je aan het bakken slaat. Na een uur zijn de burgers stevig genoeg zodat je er niet zo heel voorzichtig meer mee hoeft te zijn. 😉

Verhit wat plantaardige olie in een koekenpan en bak de de burgers op een laag tot middelhoog vuur. Ik flipte ze steeds elke minuut om totdat ze aan beide kanten mooi bruin waren. Na 2-3 minuten per kant waren ze klaar, dus max. 6 minuten in totaal.

 

Zoals ik al zei, ze zijn ideaal om van te voren te maken. Zo kun je op een later moment binnen 10 minuten een heerlijke vega burger op je bord hebben (ook als ze al langer in de vriezer liggen hoef je ze niet eerst te ontdooien voor je ze in de pan doet).

 

Wat zijn jouw ervaringen met het zelf maken van groenteburgers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.