Recept: Brookies

brookies

Ik ben een groot fan van het kookprogramma Masterchef Australië, ik vind de Australische Masterchef echt veel leuker dan alle andere versies. Ze (de kandidaten) zijn onderling zo aardig en lief en zo getalenteerd, maar ook omdat de juryleden zich gedragen zich als echte mentoren ipv luidruchtige dictators.

nigella
Matt Preston, Nigella Lawson aan de brookies van Harry 😉

Tijdens het afgelopen seizoen was er een opdracht van gast jurylid Nigella Lawson (godin van de thuiskoks, dus ook een heldin voor ons 😉 ) om een snelle en makkelijke, maar natuurlijk verrukkelijke middernacht snack te maken. Een van de kandidaten, Harry, maakte een fantastische fusie tussen brownies en cookies. Brookies dus. Dat zag er echt geniaal uit, en ook Nigella Lawson was er helemaal weg van en Harry won de opdracht met zijn Brookies.

Masterchef en Harry waren zo lief om het recept met de wereld te delen en ik het zag er heel makkelijk uit. Ik heb ze ondertussen meerdere keren uitgeprobeerd en ik ben er ook erg enthousiast over. Hieronder ik heb het recept vertaald voor jullie!

Ingrediënten:

  • 350 gr pure chocolade
  • 225 gr kristalsuiker
  • 80 gr bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • 3 eieren
  • 45 gr roomboter
  • 100 gr chocolade in blokjes gehakt (in welke smaakje zelf wil, ik gebruikte witte chocolade)

brookies (1)

Verwarm de oven voor op 180 graden

brookies (2)

Hak of breek de 350 gr aan pure chocolade in stukken en doe deze samen met de boter in een hitte bestendige kom. Smelt de chocolade en boter  au bain marie. Blijf roeren tot de chocolade en boter helemaal zijn gesmolten en goed in elkaar zijn opgenomen.

brookies (3)

Haal dan de kom van de pan (en zet het vuur uit) om de chocoladeboter een beetje af te laten koelen terwijl je met de andere ingrediënten aan de slag gaat.

brookies (4)

Met de rest ben je ook zo klaar. Doe alle andere ingrediënten, behalve de chocolade, samen in een andere kom. Mix eerst met je mixer op lage stand en daarna nog een minuutje op de hoogste stand. Je hebt al snel een luchtig mengsel.

brookies (6)

Voeg dan de chocoladeboter toe en mix tot je beslag weer een mooi egaal gekleurd mengsel is. Het beslag wordt door de chocoladeboter wel een stuk ‘zwaarder’, maar dit is normaal.

brookies (8)

Leg een stuk bakpapier op je bakplaat. Lepel hoopjes van 1 a 1,5 el van het beslag op de bakplaat. Zorg ervoor dat ze niet te dicht bij elkaar liggen (laat er zeker 2 a 3 cm tussen zitten) want de brookies zetten behoorlijk uit in de oven. Versier ze met de (grof) gehakte chocoladeblokjes.

brookies (9)

Bak de brookies in 12-13 minuten op 180 graden af. Haal ze gelijk uit de oven en haal ze met bakpapier en al van de bakplaat af, zodat ze op een koele ondergrond kunnen afkoelen.

 

brookies (12)

En genieten maar!

brookies (11)

Had jij al eens eerder van brookies gehoord? Heb je ze al eens gemaakt en ben je er ook fan van?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.