Recept: Brosse pindakaas chocolate chip cookies

Een poosje terug was het Nationale Pindakaasdag, dat moest natuurlijk gevierd worden met koekjes. Dus ik pakte onze recept voor American chocolate chip cookies erbij, voegde er flink wat pindakaas aan toe (en wat extra bloem) en zo ontstonden deze lekkere brosse koeken. En zeg nou zelf: pindakaas en chocolade <3

 

Ingrediënten:

  • 180 gr ongezouten roomboter
  • 250 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gr pindakaas
  • 300 gr bloem
  • 4 gr bakpoeder
  • 1 ei
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snuf zout
  • 200 gram chocolade naar keuze

 

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Doe de bloem en het bakpoeder bij elkaar in een kom en roer het een beetje door elkaar. Zet even apart.

Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Doe de suiker, vanillesuiker, pindakaas en zout samen in een kom, giet de hete gesmolten boter erbij. Roer het met een garde door elkaar, net zolang tot de pindakaas helemaal gesmolten is en je een egaal beslag hebt.

 

Kluts het ei even goed door elkaar in een apart kommetje. Giet het bij het suiker-pindakaas mengsel en klop het er meteen doorheen, net zolang tot het ei helemaal is opgenomen.

Doe beetje bij beetje de bloem/bakpoeder erbij en roer dit (met een spatel) steeds door tot het goed is opgenomen.

 

Hak de chocolade (indien nodig natuurlijk, je kunt ook chocolade-druppels kopen) in stukken/stukjes en roer dit door het koekbeslag. Het is een redelijk kruimelig beslag, maar dat geeft niet.

 

Draai balletjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat (als je trouwens niet al het beslag in een keer op wil maken kun je de koekballen prima in een afgesloten bak in de koelkast of zelfs de vriezer bewaren voor later). Druk de balletjes een beetje plat met, bijvoorbeeld, een vork. Ik zou ze platdrukken tot je koeken van 1 a 1,5 cm dik hebt.

Ik had namelijk verwacht dat deze koeken net als onze American chocolate chip cookies zouden uitlopen tijdens het bakken, maar dat is dus niet het geval. Ze lopen wel een beetje uit, maar behouden hun vorm wel goed. Gevolg was dat mijn eerste lading aan de onderkant een beetje waren verbrand omdat het te lang duurde voor ze gaar waren.

 

Bak de koeken 12 tot 14 minuten op 170 graden. Ze zijn klaar als ze net een beetje beginnen te verkleuren. Haal de koeken uit de oven en verhuis ze naar een rooster of je koele aanrecht. Tijdens het afkoelen zullen ze nog wat steviger worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.