Recept: Buttermilk Biscuits

Deze biscuits zijn bepaald geen biscuitjes, biscuits zijn namelijk een soort broodjes. Ze hebben wel iets weg van scones. Deze worden gemaakt met karnemelk (buttermilk), ze zijn heerlijk luchtig en een beetje zoetig. Ze worden vaak geserveerd bij het avondeten, maar je kan ze ook rustig bij het ontbijt op tafel zetten, lekker met wat jam erop bijboorbeeld. Ze zijn in ieder geval ideaal om jus of saus mee van je bord op te vegen. 😛

Ingrediënten:

  • 280 gr bloem
  • 1 zakje bakpoeder (16 gr)
  • 4 gr baking soda
  • 175 ml karnemelk
  • 125 gr koude ongezouten roomboter in blokjes
  • 10 gr suiker
  • 5 gr zout

Mocht je er op tijd aan denken, snijd dan de boter in blokjes en doe de blokjes in een schaaltje. Zet de blokjes boter dan (minstens een uur) terug in de koelkast tot je de boter gaat gebruiken. Niet zoveel tijd of geduld? Zet de blokjes boter dan zo’n 10 minuten in de vriezer. Het is namelijk wel belangrijk dat de boter echt koud is.

Doe de bloem, bakpoeder, baking soda, zout en suiker samen in een grote kom. Meng het door elkaar. Schep dan de blokjes boter erbij en mix dit door elkaar, het liefst zonder je handen te gebruiken (zodat de boter dus koud blijft en het deeg luchtig). Dus of met een mixer (op lage stand) of door een poosje met 2 messen de boter door het bloem-mengsel te ‘snijden’. Doe dit tot de blokjes boter kleiner zijn geworden en je een soort kruimel deeg hebt. Het hoort nu absoluut nog geen samenhangend geheel te zijn, zolang er maar geen grote klonten boter in zitten. 😉

Schenk dan de karnemelk erbij en roer dit met een spatel door het bloem-boter mengsel. Blijf rustig spatelen tot er geen droge kruimels meer langs de rand of onderin de kom zitten. Het ziet er nog steeds niet uit als een samenhangend geheel en dat hoort ook zo. 😛

Schep het deeg nu op een goed bebloemde ondergrond. Strooi er een beetje bloem overheen en kneed het heel even zachtjes door tot je een soort bal hebt. Nu druk je het deeg voorzichtig in en naar buiten (onderaan dit artikel zal ik wat meer vertellen over dit soort deeg). Dan vouw je de linker en rechterkant naar het midden van het deeg, en vouw je het deeg van boven naar beneden dubbel. Druk dan het deeg weer zachtjes in en naar buiten (zie de video hieronder). Als het deeg te plakkerig wordt dan strooi je er weer een heel klein beetje bloem overheen. Dit doe je in totaal 4 keer.

 

 

Als je het deeg voor de 4e keer hebt gevouwen dan druk je het zachtjes uit tot een lap van ongeveer 1 cm dik. Steek dan met een ronde uitsteek-vorm je broodjes uit (ik gebruikte er een met een diameter van 10 cm, maar groter of kleiner kan natuurlijk ook. Verleng of verkort de baktijd dan wel met 1 a 2 minuten) en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg ze wel een stukje uit elkaar, want ze groeien niet alleen in de hoogte maar ook een beetje in de breedte.

Het overige deeg kun je steeds weer bij elkaar vegen, vouwen en uitdrukken. Zo kun je nog aardig wat extra broodjes eruit halen. En je kunt de gevormde maar ongebakken broodjes in de vriezer bewaren om later een keer te bakken. Altijd fijn toch als je iets van te voren al kunt maken. 😉

Strijk de biscuits nog in met een dun laagje karnemelk. Bak ze in ongeveer 15 minuten (licht) bruin en gaar. Ze zijn het allerlekkerst als ze nog warm zijn!

Ik combineerde ze samen met de Pulled Pork en wat heerlijke Coleslaw. Zo’n biscuit opensnijden en beleggen met zowel een beetje Coleslaw als Pulled Pork was echt een goede actie trouwens. 😛

 

Deze biscuits vallen onder, wat men noemt, quick bread. Er gaat geen gist in dit brood, daarom hoeft het niet te rijzen en is het dus snel klaar. Je gebruikt bakpoeder en/of baking soda om het brood tijdens het bakken te laten rijzen. Baking soda reageert op zuur, zoals het zuur in de karnemelk, waardoor er lucht in het deeg zal komen. Je moet wel voorzichtig zijn met dit deeg, juist omdat het niet hoeft te rijzen wil je de lucht in het deeg zoveel mogelijk behouden door het zo min mogelijk te bewerken. Dus weinig, of het liefst helemaal niet, kneden en je rolt het ook niet uit met een deegroller, want dan druk je teveel lucht uit het deeg.

Ik vond het erg leuk om op deze manier broodjes te maken, omdat ik vaak te weinig geduld heb om ‘gewoon’ brooddeeg te laten rijzen. 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.