Recept: choco-pindakaas fudge taart

Voor mijn verjaardag maakte ik laatst deze chocolade-pindakaas fudge taart. Ik maakte trouwens eerst een andere taart, maar deze glipte me zomaar uit handen toen ik hem in de koelkast wilde zetten. Halve koelkast en keukenvloer onder de botercrème, lachen man. :’) Toen ik dat had opgeruimd en een blik wierp in de voorraadkast kreeg ik het idee voor deze taart. Geluk bij een ongeluk dus.

Hij is wat machtig, maar wel echt verschrikkelijk lekker! Dus dit kan ik jullie natuurlijk niet onthouden. En juist omdat ie best machtig is kun je er prima 12 puntjes van snijden voor je visite (en jezelf natuurlijk).

Ingrediënten taartbodem:

  • 225 gr bloem
  • 160 gr roomboter
  • 80 gr witte basterdsuiker
  • 1/2 geklutst ei

Ingrediënten vulling:

  • blokje roomboter
  • 2 flinke el pindakaas
  • 100 gr pure chocolade voor de fudge
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 2 handen gezouten pinda’s
  • 100 gr pure chocolade voor de ganache
  • 100 ml slagroom

Doe alle ingrediënten voor de taartbodem bij elkaar in een kom en kneed het samen tot een samenhangende egale bal. Pak het deeg in vershoudfolie en leg het minstens een half uur in de koelkast om te rusten. Rol het deeg daarna uit en leg het in een ingevette en bebloemde quiche-vorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg er een stukje bakpapier en vul de vorm op met bak-kralen (of bijvoorbeeld droge kikkererwten/bonen/rijst). Bak de bodem eerst 15-20 minuten met de bak-kralen, en bak daarna nog een keer 10 minuten zonder de bak-kralen. Beide keren bakken op 180 graden. Voor een uitgebreidere beschrijving over het maken en bakken van de taartbodem, klik dan even hier.

 

Laat de taartbodem even afkoelen voor je met de fudge begint.

Voor de fudge doe je een klont roomboter met de pindakaas en 100 gr chocolade samen in een pannetje met een dikke bodem. Laat dit op een laag vuur allemaal smelten en roer regelmatig goed door. Als het een egale massa is giet je de gecondenseerde melk erbij. Laat dit onder constant roeren op een laag vuur indikken. Zodra het merkbaar in begint te dikken is het klaar. Dit kan wel zo’n kwartier tot 20 minuten duren. Maar blijf wel opletten, want zodra het in begint te dikken gaat het ook echt heel snel. Giet het als de wiedeweerga in de afgekoelde taartbodem en strijk het zo snel mogelijk, zo goed als het gaat, uit met een spatel/lepel.

Ik besloot de gezouten pinda’s over de fudge te strooien, maar je kunt ze natuurlijk ook al door de fudge heen roeren voordat het te erg is ingedikt.

Zet de taartbodem met de fudge-vulling nu een paar uur in de koelkast zodat de fudge verder kan opstijven. (Het werd nu al heel laat, dus ik besloot de chocolade ganache de volgende ochtend pas te maken. Kan dus ook prima.)

Voor de ganache hak je de chocolade in stukjes (tenzij je van de handige smelt chocolade druppels gebruikt) en doet deze in een kom. Dan warm je de slagroom op in een pannetje tot het bijna kookt. Dan giet je de slagroom over de chocolade en roer dit samen tot alle chocolade is gesmolten en je ganache egaal van kleur is.

Dan kun je dit over de fudge-vulling gieten. Laat het eerst een beetje afkoelen buiten de koelkast en zet de taart daarna weer in de koelkast zodat de ganache kan stollen (het zal niet hard worden, maar wel stevig zodat het in vorm blijft bij het aansnijden van de taart).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.