Recept: Gebakken perzik salade

Laatst maakte ik al een geitenkaas quiche met de geitenkaas van Bettine (van wie we een cadeaupakketje kregen na Foodies in the Garden) en ik vertelde dat ik nog meer inspiratie had voor de geitenkaas. Dat idee pakte ook heel erg goed uit, dus vandaag wil ik het recept voor een heerlijke zomerse salade met jullie delen. De sterren van deze salade zijn: gebakken perzik, geitenkaas en tijm! Een verschrikkelijk lekkere combinatie als je het mij vraagt. 😉

Hoewel ik normaal gesproken qua groenten en fruit het liefst voor vers ga, heb ik in dit geval toch gekozen voor perzik in blik. Juist omdat ze dan op siroop staan. Door de suiker in de siroop karamelliseert de perzik heel mooi!

Ingrediënten:

  • Handvol sla (melange)
  • 4 a 5 cherrytomaten
  • 1/4 komkommer
  • 1 blik perziken op siroop
  • 4 el geitenkaas-bolletjes (plakjes/blokjes zachte geitenkaas kan natuurlijk ook)
  • 3 a 4 takjes tijm
  • 1 tl witte wijn azijn
  • snufje zout, snufje peper
  • klein klontje roomboter
  • pijnboompitten

Begin met het maken van de basis van de salade. Doe een flinke hand sla in een kom. Snijd de cherrytomaten in kwarten, snijd de komkommer in plakjes en snijd deze ook in kwarten. Gooi de stukjes tomaat en komkommer bij de sla. Schep ook 3 el geitenkaas-bolletjes bij de sla.

Maak je blik perzik open en haal er 3 grote halve perziken uit. Leg deze even op een snijdplankje tot je er zo mee verder gaat. Pak een klein kommetje om de makkelijke sla dressing in te maken. Schep 2 el van de siroop uit het blik van de perziken in het kommetje. Giet hier een tl witte wijn azijn bij. Voeg een snufje zout en een snufje peper toe. Rits de blaadjes van 2 takjes tijm erbij. Even roeren en klaar. Laat even staan, eerst de perziken bakken! 😉

Snijd de 3 halve perziken in grove plakken. Laat een klein klontje boter smelten in een koekenpan. Doe de plakken perzik erbij en laat ongeveer 2 minuutjes rustig bakken. Check voorzichtig of ze al bruin beginnen te worden aan de onderkant, als dat het geval is dan flip je de plakken perzik om. Rits dan nog de blaadjes van de andere takjes tijm en strooi deze over de perziken, laat de boel nog 1 a 2 minuten bakken. Haal de perzik uit de pan, leg ze even op een bord of een plank.

Doe nu de sla-dressing bij de sla in de kom en hussel alles even goed door. Leg de sla dan op een bord. Verdeel de gebakken perzik over de sla, strooi er dan nog een el geitenkaas-bolletjes overheen. Maak het geheel af met wat pijnboompitten (als je slim bent dan rooster je deze pitten even, dat brengt weer net wat extra smaak met zich mee. Ik dacht er helaas pas aan toen ik ze al over de salade had gestrooid. 😛 )

Door de warme perzik begonnen de geitenkaas-bolletjes al snel te smelten, uiteindelijk smolten ze zelfs helemaal. Toen zag mijn bord salade er minder mooi uit, maar het was wel heel lekker om alles door de gesmolten geitenkaas/dressing te husselen. 😛

Als je dit wil voorkomen, dan laat je de perzik even iets langer afkoelen, maar ik doe het de volgende keer gewoon weer op dezelfde manier!

Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.