Recept: Gehaktballen met nasikruiden

Toen ik laatst mijn ouders aan de telefoon had waren ze net gehaktballen aan het maken, waardoor ik er ook spontaan zin in kreeg. En ik besefte me dat we hier nog geen recept voor online hadden staan en dat is best een groot gemis natuurlijk. 😉

Hoewel ik al jarenlang zo goed als geen pakjes of zakjes meer gebruik om te koken, maak ik voor deze gehaktballen eens in de zoveel tijd wel een uitzondering. Ik doe er namelijk graag een zakje nasikruiden (bijvoorbeeld nasi goreng kruiden van Inproba) doorheen.

Ingrediënten (voor ongeveer 6 grote gehaktballen):

  • 500 gr gehakt
  • 1 zakje nasi kruiden
  • 1 ei
  • 1 verkruimelde beschuit (of een scheut paneermeel)
  • 2-3 el ketjap manis
  • Klontje boter
  • 1 ui
  • Scheutje rode wijn
  • Scheutje water

 

Doe het gehakt, de nasi kruiden, het ei, de beschuitkruimels en de ketjap bij elkaar in een grote mengkom. Schep het door elkaar en kneed het tot een samenhangende bal.

Draai er vervolgens 6 ballen van.

Zet een braadpan op het vuur en laat de pan even warm worden. Leg de ballen erin, draai ze regelmatig totdat ze rondom mooi bruin gebakken zijn. Het is echt belangrijk om ze rondom goed aan te bakken, zodat er straks bij het sudderen geen vocht uit de gehaktballen komt, dan worden ze namelijk erg droog van binnen.

Haal de ballen vervolgens uit de pan. Zet het vuur even uit.

Snipper de ui grof. Doe een klontje boter (of een scheutje olie) in de pan en zet het vuur weer aan, laag. Doe de ui in de pan en laat 1 a 2 minuutjes aanfruiten. Blus daarna af met een scheutje rode wijn en een scheutje water. Leg dan de ballen weer terug in de pan en laat ze een poos, minstens 20 minuten tot een half uur (hangt natuurlijk een beetje af van de grootte), sudderen op een heel laag vuurtje.

Heerlijk voor bijvoorbeeld een klassiek AVGtje, maar een gehaktbal die overblijft is de volgende dag ook super lekker. Gewoon koud, in dunne plakjes gesneden op brood. <3

Tip: En je kunt dit recept natuurlijk ook gebruiken om kleine kruidige borrelballetjes te maken. Dan kun je ze na ongeveer 10 minuten bakken al op tafel zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *