Recept: Gehaktballetjes in tomatensaus

Als je in een keuken werkt dan praat je met je collega’s natuurlijk regelmatig over eten. Zo kwamen we laatst ineens op het onderwerp gehaktballetjes in tomatensaus. En het bleef de rest van de week in mijn hoofd spoken, gehaktballetjes in tomatensaus…. gehaktballetjes in tomatensaus…. gehaktballetjes in tomatensaus.

Dus de zaterdag erop moest ik ze toch echt maar eens maken van mezelf. Ze werden erg lekker en kruidig. Ik gebruikte o.a. kruidnagel, die smaak kwam vrij sterk naar voren. Ik vond het zelf heerlijk, maar als je niet zo van kruidnagel houd voel je dan natuurlijk vrij om met andere specerijen aan de slag te gaan. 😉

Ingrediënten:

Voor de gehaktballetjes:

  • 500 gr rundergehakt
  • 50 gr broodkruim (paneermeel of verkruimelde beschuitjes kan ook)
  • 30 gr pijnboompitten
  • 1 ei
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1/2 tl zout
  • 1/4 tl gemalen peper
  • 1/4 tl gemalen kruidnagel
  • 1/4 tl gemalen nootmuskaat

Voor de tomatensaus:

  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 2 el Italiaanse kruiden
  • 1/2 tl zout
  • 1/4 tl gemalen peper
  • handje verse peterselie

 

Oké, het is allemaal heel makkelijk. Dat maakt het natuurlijk nog leuker. 😉

Rooster de pijnboompitten een paar minuten in een droge pan, laat ze daarna op een bord/in een schaaltje even afkoelen. Hak ze daarna zo fijn of grof als je wil.

Doe dan alle ingrediënten voor de gehaktballetjes samen in een grote kom. Kneed alles goed door, net zolang tot alles goed gemengd is en het gehakt een mooi geheel vormt.

Maak nu kleine balletjes van het gehakt. Braad de balletjes rondom aan tot ze net een beetje bruin beginnen te worden (geen olie of boter nodig, gehakt is al vet genoeg van zichzelf om niet gelijk aan de pan vast te plakken). Je hoeft ze nog niet gaar te bakken. Zet het vuur uit en laat de balletjes even voor wat ze zijn terwijl je met de makkelijke tomatensaus aan de slag gaat.

Snipper de ui en de tenen knoflook fijn. Fruit deze in een beetje plantaardige olie tot de uitjes een beetje glazig beginnen te worden. Giet de blikken tomatensaus erbij en schep de inhoud van het blikje tomatenpuree erbij. Meng dit goed door elkaar en laat op een laag vuur even pruttelen.

Doe het zout, peper en de Italiaanse kruiden erbij, meng door elkaar en proef even of je het zo lekker vind. Als je het te zuur vind dan kun je er ook een beetje suiker doorheen doen, zelf vond ik dit niet nodig.

Als je een gladde saus wil dan kun je hem nu even pureren met een staafmixer.Neem een (flinke) hand peterselie en hak dit fijn, doe deze bij de saus. Even doorroeren en klaar is je saus.

Tijd om de gehaktballetjes erbij te doen! Laat de balletjes een paar minuten op een laag vuur mee pruttelen, zodat ze net gaar zijn. Zelf schep ik graag de saus over de balletjes.

En voor je het weet is het tijd om ze op te eten. Ze zijn heerlijk bij spaghetti, of rijst. Maar ze zijn ook lekker (de volgende dag) bij de lunch, op een boterham. Of gewoon zo als borrelhap. Super veelzijdige hap dus, die gehaktballetjes in tomatensaus. 😀

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.