Recept: Gekarameliseerde uien

Een van mijn favoriete extra’s bij het eten zijn gekarameliseerde uien. Ze passen bij veel verschillende gerechten, zowel bij vlees als groenten. En het is ook helemaal niet zo moeilijk om te maken, wat wel erg belangrijk is: geduld.

Ga er rustig vanuit dat ze misschien wel een uur op moeten staan. En je moet erbij in de buurt blijven ook nog. 😛 Maar ze zijn het echt waard, ik maak meestal wat meer dan ik nodig denk te hebben. Je kunt het namelijk prima in de koelkast bewaren. Dan maak je de volgende dag bijvoorbeeld een heerlijke tosti brie met gekarameliseerde ui. Super lekker!

 

Ingrediënten:

  • 6 uien (kan met zowel gewone als rode uien)
  • flinke scheut rode wijn
  • balsamico crème (optioneel)
  • 2-4 el donkerbruine basterdsuiker
  • water
  • klontje boter en/of scheutje plantaardige olie

 

 

Snijd de uien grof.

Smelt een klontje boter (evt met een klein beetje olie) op in een koekenpan/hapjespan. Doe hier de uien bij en fruit ze een paar minuten aan op laag vuur.

 

Giet dan een flinke scheut rode wijn erbij en laat de uien hier even in sudderen. Voeg dan evt een flinke kneep balsamico-creme toe en roer het geheel even goed door. Als er al aardig wat vocht verdampt is voeg dan een scheut water toe.

Schep de bruine basterdsuiker erbij. Begin met 2 el, je kunt altijd later nog meer toevoegen. Kwestie van persoonlijke smaak. Meng de suiker er gelijk goed doorheen.

 

Nu is het een kwestie van geduld en op blijven letten terwijl de uien lekker staan te sudderen op laag vuur. Ik ga meestal nog iets anders koken of bakken, of doe wat achterstallige afwas (heb geen vaatwasser 😛 ). Kortom, iets waardoor ik een oogje op de uien kan houden. Blijf steeds een scheutje water toevoegen als het te droog begint te worden, om te voorkomen dat de uien aanbranden. Na ongeveer een uur zullen de uien goed bruin en lekker zacht zijn.

Heerlijk! En prima te bewaren in een schone voorraad-pot. Ik verheug me nu al op die tosti met brie en ui morgen. 😛

YESSSSSS!!! 😀

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.