Recept: Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Vanmorgen hebben we een recept voor amandelspijs gepubliceerd, dus nu hebben we natuurlijk ook gelijk een recept voor jullie waar je die heerlijke amandelspijs bij kunt gebruiken. Gevulde speculaas, niet alleen gaat je huis hier ontzettend lekker van ruiken tijdens het bakken. Je zult je hier ook helemaal ongans aan eten. Dat deden wij in ieder geval wel. 😀

gevulde speculaas (1)

Ingrediënten:

  • 300 gr zelfrijzend bakmeel
  • 150 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 5 tl speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 125 gr koude harde boter
  • 8-10 el melk
  • 250 – 350 gr amandelspijs (afhankelijk van of je van veel of weinig spijs in je speculaas houdt 😉 )
  • +/- 20 gr water
  • ei en scheutje melk, goed samen geklutst (om de speculaas mee te bestrijken)
  • extra halve amandelen (garneer-amandelen) ter decoratie

gevulde speculaas (4)

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Dit is een heel makkelijk recept. Je hoeft er niet eens een mixer voor te gebruiken. Doe eerst het bakmeel, de suiker, het zout en de speculaaskruiden bij elkaar in een kom/schaal en roer dit even door elkaar. Snijd de boter in blokjes en doe dit bij het meel-mengsel. Voeg dan ook de melk toe (houd het eerst op 8 el,voeg later meer toe als dit nodig is).

gevulde speculaas (5)

Kneed alles goed door elkaar tot er een samenhangend deeg ontstaat. Het moet egaal van kleur zijn. De boter moet helemaal opgenomen zijn. En het moet een klein beetje plakkerig zijn, zodat je er een bal van kunt maken, maar zonder klef te zijn.

Verdeel het deeg dan in 2 delen. Waarvan het ene deel wat groter is dan het andere. Het deel dat wat meer is gebruik je namelijk voor de bodem en een opstaande rand, het kleinere deel gebruik je voor de bovenlaag.

gevulde speculaas (6)

Beboter en bebloem alvast een bakvorm. Ik gebruikte zelf een quiche-vorm met losse bodem, zodat ik de gevulde speculaas er makkelijk uit zou kunnen tillen. Dit kan ik erg aanraden. Ik hield nog wel aardig wat deeg over, dus ik denk dat het ook prima in een springvorm had gepast. Maar zo’n langwerpige rechthoekige bakvorm is hier ook erg leuk voor, die heb ik zelf alleen niet in mijn bezit helaas. 😉

Strooi bloem uit over het oppervlak waar je het deeg op gaat uitrollen. Pak dus eerst het grotere deeg-deel en rol deze uit in (ongeveer) de vorm van de bakvorm die je gaat gebruiken. Ik gebruikte zelf dus niet zo’n grote vorm, dus ik hoefde het deeg niet heel dun uit te rollen. Maar je ziet vanzelf hoever je het deeg uit moet rollen. Zelf zet ik altijd even de bakvorm op het deeg om te checken of ik het deeg al ver genoeg heb uitgerold. 😉

gevulde speculaas (7)

Bekleed de bakvorm met het uitgerolde deeg. En maak je geen zorgen als het niet helemaal netjes is. Je kunt best een beetje puzzelen met het deeg. Weghalen waar je teveel deeg hebt, dit druk je aan op de plekken waar je wat deeg tekort komt. Daar zie je toch niets meer van na het bakken. Zorg er alleen voor dat het deeg overal goed aansluit. 🙂

gevulde speculaas (9)

Haal dan je amandelspijs tevoorschijn. Als je kant en klaar amandel spijs hebt gekocht dan staat op de verpakking waarschijnlijk wel wat je precies moet doen om het gebruiksklaar te maken. Namelijk water toevoegen en dit goed mengen. Ik heb eens gelezen dat je ongeveer 8% van het gewicht van de spijs aan water moet gebruiken. En ook bij zelfgemaakt amandelspijs moet je wat water toevoegen. Het moet niet helemaal vloeibaar worden, maar wel dun genoeg zodat je het makkelijk over de speculaasbodem kunt verspreiden. 😉

gevulde speculaas (11)

Hierna rol je het kleinere deel deeg uit zodat deze over de bodem met spijs heen past. Leg het uitgerolde deeg dus over de bakvorm heen, en snijd overtollig deeg weg. Druk dan voorzichtig de rand van de bovenste speculaaslaag in de rand van de bodemlaag van de speculaas.

gevulde speculaas (13)

Kluts een eitje, doe hier een klein scheutje melk bij en meng het goed door elkaar. Bestrijk de gevulde speculaas met een dun laagje van dit ei-melk-mengsel. Decoreer de gevulde speculaas naar hartenlust met halve amandelen. Strijk dan nog een 2e laagje van het ei-melk-mengsel over de gedecoreerde speculaas.

gevulde speculaas (14)

Bak de gevulde speculaas ongeveer 40 minuten op 180 graden gaar. Check na 20 a 30 minuten even hoe het gaat. De bovenkant is misschien al mooi gaar, terwijl je de speculaas nog wat langer moet bakken. Als dit het geval is dan kun je wat aluminiumfolie over de bakvorm vouwen, dit zorgt ervoor dat de speculaas aan de binnenkant verder zal garen, maar voorkomt dat hij aan de bovenkant verbrand.

gevulde speculaas (15)

Hoe mooi is deze gevulde speculaas?! En omdat de zelfgemaakte amandelspijs met citroen is gemaakt is hij nog verrassend fris van smaak ook.  😀

Wat is jouw favoriete Sinterklaas-snack?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.