Recept: Hartige croissant roosjes

Na de kaneelbollen in hartjesvorm van vorig jaar, bedacht ik nog een hartige traktatie op dezelfde basis, croissantdeeg. Het is makkelijk om te maken, je hebt maar een paar ingrediënten nodig en het eindresultaat is mooi èn lekker. Als dat niet alle vereisten voor een Moederdag-traktatie aanvinkt dan weet ik het ook niet meer. 😉

 

Ingrediënten (voor 9, flinke, rozen):

  • Potje zongedroogde tomaten (in reepjes/stukjes gesneden)
  • Zakje geraspte kaas (ik koos voor een pittige kaas)
  • 1 rol croissantdeeg (groot)
  • 1 geklutst ei

 

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Haal het croissantdeeg uit de verpakking en rol het uit elkaar. Je kunt er 3 rechthoeken uit halen. Leg steeds 1 zo’n rechthoek op een snijdplank en druk de diagonale snijd-lijn zo goed mogelijk dicht. Verdeel over 1 helft stukjes zongedroogde tomaat en geraspte kaas.

 

Vouw dan de lege helft over de belegde helft en druk het deeg aan de bovenkant en zijkanten een beetje aan. Snijd dan, voorzichtig, 3 repen. Rol elke reep op en druk het uiteinde een beetje aan. Smeer de buitenkant van de roosjes in met het geklutste ei. Herhaal dit met elke rechthoek.

 

Verdeel de rozen in een, met bakpapier bekleedde, ronde springvorm. Zorg ervoor dat ze een beetje uit elkaar liggen zodat ze ruimte hebben om te groeien. Al is het niet erg als ze een beetje tegen elkaar aan groeien in de oven, dan krijg je leuk breekbrood!

 

Bak de croissant-rozen in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Laat ze na het bakken 5 minuutjes afkoelen in de bakvorm en haal ze er dan uit. Ze zijn het allerlekkerst als ze nog warm zijn, vind ik. Maar ook koud zijn ze heerlijk!

Variatietips: Met deze croissant rozen kun je eindeloos variëren, zowel met hartige als zoete ingrediënten. Maar net waar je zin in hebt. Denk bijvoorbeeld als pesto, of tapenade. Maar chocolade(pasta) croissant rozen zijn ongetwijfeld ook super lekker. 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.