Recept: kikkererwten-stoofpotje

kikkererwten stoofpotje

Hoewel we beiden niet vegetarisch zijn, vinden we vegetarisch eten echt wel lekker en het staat dan ook regelmatig op het menu (flexitarisch heet dat tegenwoordig haha). En in dat kader brengen we deze week een ode aan: de kikkererwt! We gaan 3 recepten met jullie delen waarin kikkererwten de hoofdrol spelen.

Maar waarom nou speciaal een ode aan de kikkererwt? Nou, naast dat ze goedkoop zijn, zijn ze ook nog eens heel gezond. Ze zitten vol met koolhydraten, vezels, eiwitten, ijzer en B-vitamines, waardoor ze een hele goede vleesvervanger zijn. Maar naast dit alles zit er ook aardig wat tryptofaan in, dit kan je lichaam weer goed gebruiken om serotonine aan te maken. En daar wordt je weer blij van. Go kikkererwt! 😀

We beginnen met een kikkererwten-stoofpotje.
Daar heb ik wel even een notitie bij, het recept vroeg om verse spinazie. Zoals je misschien wel hebt gehoord is dit niet of nauwelijks te verkrijgen i.v.m. een dramatisch slechte oogst. Maar diepvries bladspinazie is ook prima te gebruiken! Even van te voren laten ontdooien en uitlekken.

kikkererwten stoofpotje (1)

Ingrediënten

  • Pot/blik kikkererwten a 400 gr (uitlek gewicht 240 gr)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 2 trostomaten, in blokjes gesneden
  • 300 gr gewassen en gedroogde spinazie
  • sap van halve citroen
  • 2 el olijf olie
  • halve tl gemalen komijn
  • zout en peper naar smaak

hummus (2)

Doe de kikkererwten in een vergiet. Spoel ze goed af met koud stromend water en laat ze even in het vergiet zitten om uit te lekken.

kikkererwten stoofpotje (2)

Fruit de gesnipperde ui in de olijfolie, voeg na 1 a 2 minuten de knoflook toe en fruit deze ook even mee (Ik voeg de knoflook altijd wat later toe,omdat knoflook snel aanbrand en dat smaakt echt niet lekker).

kikkererwten stoofpotje (3)

Doe de kikkererwten bij de ui en knoflook, voeg ook de halve tl komijn toe. Meng alles goed door elkaar en laat de boel even goed opwarmen, roer af en toe door om aanbranden te voorkomen.

kikkererwten stoofpotje (6)

 

Voeg na 4 a 5 minuten de tomatenblokjes toe, laat deze een minuutje mee pruttelen. Voeg dan beetje bij beetje de spinazie toe, roer steeds even door. Tot slot voeg je de citroensap erbij en breng je het geheel op smaak met zout en versgemalen peper. Roer nog een keer goed door, en laat het geheel nog 1 a 2 minuutjes samen stoven.

kikkererwten stoofpotje (7)

 

Serveren met bijvoorbeeld rijst, couscous-salade en/of Turks brood. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.