Recept: Kleefkip met rijst

Zoals je weet, werken wij altijd met een weekmenu. Ik vind het handig om maar één keer per week te hoeven nadenken over wat we allemaal gaan eten, en om dan meteen alle boodschappen daarvoor in huis te kunnen halen. Zo was ik een tijdje geleden aan het zoeken naar inspiratie voor het weekmenu, en ik kwam uit op kleefkip met gebakken rijst, een recept uit Paulines Keuken. Dit bleek een gouden greep, want nog TIJDENS het eten, heb ik meer staan koken, omdat iedereen (zelfs de baby!) er meer van wilde eten! Hoog tijd dus om het recept ook op onze blog te delen, en dan uiteraard onze eigen versie daar van 🙂

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 150 gram rijst
  • 2 kipfilets
  • Halve spitskool
  • 2 eetlepels plantaardige olie (ik gebruik graag arachideolie)
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 teentje knoflook
  • Zout en peper naar smaak

Voor de saus:

  • 4 eetlepels sojasaus (bijvoorbeeld kikoman)
  • 3 eetlepels chilisaus
  • 60 gram bruine suiker
  • Stukje verse gember van ca 3 cm, geraspt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 eetlepel (rijst)azijn

Voor de garnering:

  • Halve komkommer
  • 2 wortels
  • Handjevol pinda’s

 

Bereidingswijze

Kook de rijst en laat het afkoelen. Maak intussen de saus klaar, door alle ingrediënten voor de saus in een kommetje goed met elkaar te mengen.

Snijd de kip in reepjes, en braad deze in 1 eetlepel olie en een klontje roomboter aan in een (kleine) koekenpan. Voeg de helft van de saus toe aan de kip, en bak dit in ca 5-6 minuten tot de kip gaar is en de saus lekker kleverig.

Snijd de spitskool in repen en pers twee tenen knoflook uit. Doe wat olie in een grote (de hele maaltijd moet er in passen, inclusief de rijst!) wok, braadpan of hapjespan, en bak hierin de knoflook en de spitskool een minuut of 3, tot de kool een beetje gaat slinken. Ik doe daarbij vaak een deksel op de wok, zodat de warmte lekker binnen in de pan blijft en de kool goed warm wordt en snel slinkt 🙂 .

Voeg nu de rijst toe aan de spitskool, alsmede de rest van de saus. Bak dit nog een minuut of zes door, terwijl je de boel voortdurend goed blijft omscheppen. Voeg tot slot de kip toe aan de rijst (of serveer de kip apart als je dat liever hebt).

 

Serveer de rijst met een salade van plakjes komkommer en geraspte wortel. Eventueel kan je nog een handje pinda’s toevoegen als je dat lekker vindt.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *