Recept: Koningsdag fruittaart

Pasen is nog maar net voorbij en dan staat Koningsdag alweer om de hoek te loeren! En om de verjaardag van onze koning te vieren maken we natuurlijk graag weer een taart! Deze taart kost wel aardig wat tijd, maar je kunt het jezelf een stuk makkelijker maken als je de custard en de schuimpjes een dag van te voren al maakt!

Ingrediënten taartbodem:

  • 225 gr bloem
  • 160 gr roomboter
  • 80 gr witte basterdsuiker
  • 1/2 geklutst ei

Bijzondere benodigdheden:

  • Bakkralen/gedroogde kikkererwten of rijst. Zodat je de taart bodem blind kunt bakken

Ingrediënten custard:

  • 4 eidooiers
  • 500 ml (volle) melk
  • 50 ml slagroom
  • 50 gr witte basterdsuiker
  • 2 tl maizena
  • 1 tl vanille extract/aroma

Ingrediënten mini-meringues:

  • 4 eiwitten
  • 120 gr fijne kristalsuiker
  • 120 gr poedersuiker
  • snufje zout

Overige ingrediënten:

  • rood en blauw fruit (ik gebruikte aardbeien en blauwe bessen)

 

Als je deze taart in 1 dag gaat maken (de custard en de schuimpjes kun je ook heel goed van te voren al maken), begin dan met het maken van het deeg voor de taartbodem. Dat is heel makkelijk, doe alle ingrediënten samen in een kom en kneed het net zo lang tot het een mooie egale bal is. Deze bal deeg pak je dan in vershoudfolie in, en dan leg je hem een half uurtje in de koelkast om te rusten.

 

In het half uur dat het deeg aan het rusten is, kun je prima de custard maken. Doe de melk, slagroom en het vanille extract samen in een pan en zet dit op een laag vuurtje op. Ondertussen doe je de eidooiers (gooi de eiwitten niet weg, die kun je gebruiken om de mini-meringues te maken!) samen met de basterdsuiker en maizena in een hittebestendige kom. Mix dit met een garde goed door elkaar tot er geen klontjes meer in zitten.

 

Let ondertussen goed op dat de melk niet aan de kook raakt. Zodra er kleine bubbeltjes aan de rand komen haal de pan dan gelijk van het vuur. Roer het melk-mengsel even goed door. Giet dit mengsel dan heel langzaam bij het ei-mengsel en begin gelijk als een gek te kloppen met de garde. (Dit gaat het beste als je de kom met het ei-mengsel op een vochtige doek zet, dit voorkomt dat de kom erg gaat schuiven tijdens het kloppen).

 

Blijf kloppen tot alle melk goed door het ei-mengsel is geklopt. Waarschijnlijk heb je nu ook aardig wat schuim door het kloppen, dit geeft niet. Dat lost straks vanzelf weer op. Zet nu een kleine pan (waar de kom met custard stabiel op/in kan staan) met een laagje water op een laag vuur. Zet de kom met custard erop en blijf er constant met een spatel rustig doorheen roeren. Dit voorkomt dat de custard te heet wordt, waardoor je roerei kunt krijgen. Niet zo lekker in je custard. 😉

 

Blijf roeren tot de custard voldoende is ingedikt. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Als er een dikker laagje custard aan je spatel blijft plakken is het klaar. Giet de custard dan over in een glazen kom (je kunt het nu evt nog zeven voor de zekerheid, voor het geval er toch een klein beetje ei is gestold) en dek het af met een stukje vershoudfolie, je kan dit direct bovenop de custard leggen. Laat de custard eerst afkoelen tot kamertemperatuur en zet het daarna in de koelkast.

 

Terwijl je custard staat af te koelen kun je mooi verder met de taartbodem. Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een bebloemde ondergrond uit. Leg het deeg dan in een beboterde en bebloemde taartvorm (ik gebruikte een quiche-vorm met losse bodem). Ik maakte met behulp van een vork een leuk randje (als je dit doet, zet de taartbodem dan weer een half uur in de koelkast voor je hem afbakt, anders blijft het deeg tijdens het bakken niet in vorm en weg is je leuke randje 😉 ).  Leg een stuk bakpapier over de taartbodem en vul hem dan op met bakkralen (of bijv. droge kikkererwten), dit gewicht zorgt ervoor dat de bodem niet teveel omhoog komt tijdens het bakken.

 

Bak de bodem dan eerst 20 minuten op 180 graden, schep de bakkralen eruit en bak de bodem dan nog 10 minuten zonder de kralen, ook op 180 graden. Laat de bodem afkoelen. Giet dan een laagje custard in de bodem (ik gebruikte zelf niet alle custard, maar dit kan natuurlijk wel, als je een dikkere laag custard in je taart wel lekker vindt). Zet de taart dan in de koelkast om verder af te koelen en de custard zal dan ook nog wat steviger worden.

Tijd om aan de schuimpjes (meringues) te beginnen. Maar voordat je hier aan begint: zorg dat al je materialen goed vet-vrij zijn, dit kun je het beste doen door alles met citroensap te poetsen. Als er ook maar een klein beetje vet in de eiwitten komt dan zullen ze niet goed opschuimen. Met 4 eiwitten kun je enorm veel mini-schuimpjes maken. Voor de zoetekauwen geen probleem natuurlijk. Het (enorme) overschot aan schuimpjes kun je, zodra ze helemaal zijn afgekoeld, prima bewaren in een luchtdichte pot. Ik vond het ook maar zonde om de helft van de eiwitten weg te gooien. 😉

 

Doe de eiwitten met het snufje zout in een kom of je staande mixer en mix ze op hoge snelheid tot ze goed beginnen op te schuimen. Pas als de eiwitten stevig beginnen te worden doe je lepel voor lepel de kristalsuiker erbij. Mix na elke lepel suiker goed door tot de suiker is opgenomen door de eiwitten.

Als alle suiker goed is opgenomen en het eiwit zo stevig is dat het niet van de garde(s) komt dan, maar er in een stevige piek aan blijft hangen dan ben je klaar met mixen. Pak dan een spatel, doe de poedersuiker bij de eiwitten en spatel dit er rustig doorheen, net zo lang tot de poedersuiker geheel is opgenomen, en er geen klontjes meer in zitten.

 

Doe het schuim in een spuitzak (met een spuitmondje naar keuze, ik ging deze keer voor een kartel-mondje) en spuit kleine toefjes, die van mij waren ongeveer een cm in doorsnee, op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de meringues in een uur op 90-100 graden af. Ze zijn klaar als je ze makkelijk van het bakpapier af kunt krijgen. Laat de schuimpjes op het bakpapier op het aanrecht afkoelen.

Let op: Meringues kun je het beste bakken op 90 graden, maar mijn oventje gaat niet lager dan 100. Ik loste dit op door een eetstokje tussen de ovendeur te klemmen, waardoor de temperatuur toch net wat lager bleef. De eerste batch begon namelijk toch al een beetje te verkleuren. En als je grotere meringues maakt dan wordt de baktijd ook aanzienlijk langer. Dan zijn ze misschien na 2 uur pas goed afgebakken.

 

En als je dan eindelijk alle onderdelen klaar hebt is het tijd er de laatste hand aan te leggen. Haal de bodem met custard uit de koeling. Pak je fruit en schuimpjes erbij en versieren maar. Omdat deze taart voor Koningsdag is wilde ik natuurlijk een rood-wit-blauw thema aanhouden, maar je kunt natuurlijk allerlei soorten fruit gebruiken. En mooie taart die je makkelijk kunt aanpassen een verschillende thema’s dus!

Laatste tip: Door het vocht van de custard zullen de schuimpjes heel langzaam, maar zeker, oplossen. Dus voor het beste effect versier je de taart pas vlak voor het serveren. 😉

 

Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *