Recept: Limoncello

limoncello

De laatste maanden heb ik een nieuwe ‘hobby’ gevonden in het zelf maken van verschillende extracten (zoals vanille, munt en amandel) om te gebruiken bij het bakken/koken.
Maar van die extracten voor eigen gebruik maak je geen grote hoeveelheden in één keer. Dus ik zat met een fles vodka in huis die nog voor iets meer dan de helft gevuld was. Wat zal ik daar dan eens voor iets leuks mee doen?

Nou, zelf limoncello maken dus. Bring on the lemons!

citroen (3)

Ik vond dit nog wel een vrij moeilijk project. Niet zozeer het maken van de limoncello zelf, dat is makkelijk. Maar er staan zoveel verschillende recepten online. Allemaal dezelfde ingrediënten maar in enorm verschillende verhoudingen. Wat moest ik daar nou weer mee?!

citroen (5)

Uiteindelijk besloot ik dan gewoon maar wat te gaan doen. Ik had nog ongeveer 500 a 600 ml vodka en ik besloot de schillen van 5 citroenen te gebruiken.

Haal met een dunschiller de schillen van alle citroenen. Schraap vervolgens met een scherp mesje al het witte spul van de achterkant van de schillen.
(Ik las dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat er aan de binnenkant van de schillen geen wit meer zit, omdat dat de limoncello bitter maakt)

limoncello (4)

Doe de schillen in een goed schoongemaakte glazen (weck)pot en giet de vodka erbij. Dit zet je 15 tot 20 dagen op een donkere koele plek.
Tip: Gebruik een etiket zodat je weet wanneer het klaar is (en om het niet te verwarren met eventueel citrus-schoonmaakazijn dat in hetzelfde donkere keukenkastje staat 😉 )

limoncello (1)

Als de citroen-vodka lang genoeg heeft gestaan maak je suikersiroop. Los 200 gr suiker op in 400 ml water (ik koos voor deze verhoudingen omdat ik dan op ongeveer 1 liter limoncello uitkom), en laat dit goed afkoelen.

limoncello (5)

Als de suikersiroop terug op kamertemperatuur is kun je een vergiet op de pan zetten en daar de citroen-vodka doorheen gieten, zo zeef je gelijk de citroenschillen eruit.

limoncello (8)

Met behulp van een maatbeker en trechter kun je de limoncello vervolgens in een mooie fles gieten. Het is nu nog niet klaar. Dit laat je 1 tot 2 weken op een koele donkere plek staan.

limoncello (9)

Zet voor gebruik in de koelkast of leg het in de vriezer om lekker koud te kunnen serveren. Ijskoud is het op zijn lekkerst.

citroen (8)

Op moment van schrijven is mijn eerste limoncello al klaar. Ik heb hem al geproefd en het is heel lekker geworden. Maar van mij mag het zuur van de citroen nog iets meer naar voren komen. Dus voor mijn 2e batch gebruik ik andere verhoudingen. Leuk langdurig project zo om uiteindelijk tot je eigen persoonlijke recept te komen. 😀

limoncello2 (2)
Etiketten zijn niet alleen handig voor belangrijke data, maar ook om de verhoudingen van je experimenten op bij te houden. 😉

En wat moet je dan met al dat citroensap van al die geschilde citroenen? Wat dacht je van een heerlijke citroen-limonade. 100-200 gr suiker (afhankelijk van hoe zoet je hem wil hebben), oplossen in een 800-900 ml water, citroensap erbij. En hoppa, je hebt ongeveer een liter heerlijk verfrissende limonade.

citroen (11)

 

Maken jullie wel eens zelf limoncello? Welke verhoudingen gebruiken jullie dan?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.