Recept: Parelcouscous met peterselie-olie

 

Ingrediënten:

Voor de peterselie-olie:

  • 30 gr peterselie
  • 120 ml olijfolie
  • 2 kleine teentjes knoflook of 1 grote

Voor de parelcouscous:

  • 200 gr parelcouscous
  • 500 ml water
  • 1 kruidenbouillontablet
  • rasp en sap van 1 citroen
  • 50 gr gedroogde cranberries
  • 50 gr amandelschaafsel
  • 10 gr verse basilicumblaadjes
  • 8 gr gedroogde dille
  • 1 tl komijnpoeder
  • peper en zout naar smaak
  • 6-8 falafel p.p. *
  • feta en wat extra basilicum ter garnering

 

Begin met het maken van de peterselie olie. Dit kan gewoon lekker van te voren en dan heb je dat maar vast gedaan. Altijd fijn om alvast iets af te hebben.

Snijd de knoflook fijn en de peterselie grof. Stop dit samen met de olijfolie in een kleine maler van een keukenmachine, of gebruik een blender of staafmixer.

Maal alles goed tot je een prachtig groen sausje hebt. Giet het bijvoorbeeld in een schoon glazen potje en zet apart tot je het nodig hebt.

Zet dan een pannetje met het water en de kruidenbouillontablet op en laat de tablet, op een laag vuurtje, opwarmen en oplossen. Als de tablet is opgelost en de bouillon zacht kookt dan giet je de parelcouscous erbij. Laat dit op een laag vuur sudderen, in zo’n 10 tot 12 minuten zal dit droogkoken. Houd het in de gaten en roer af en toe door om aanbranden te voorkomen.

 

Verzamel in een kom alvast de volgende ingrediënten, dan kun je ze straks zo door de parelcouscous mengen: Het amandelschaafsel, de komijnpoeder, de dille, de basilicumblaadjes (grof gescheurd), rasp van de citroen. Snuf zout en wat gemalen peper.

Pers de citroen uit en zet het sap even apart.

Als de couscous gaar en droog is gekookt zet je het vuur uit, roer door en voeg het citroensap en de cranberries toe. Meng door elkaar en leg een dekseltje op de pan. Laat eventjes rusten.

 

Zet dan een koekenpan op het vuur en doe er een beetje olie in. Bak, zodra de olie warm is, de falafel in zo’n 4 minuten gaar, halverwege omdraaien.

Pak dan de parelcouscous erbij en de peterselie-olie. Doe 4 el van de peterselieolie bij de couscous en meng goed door. Pak dan je kommetje met de andere ingrediënten erbij en meng ook deze door de parelcouscous.

Schep wat couscous in een kom/bord en verdeel de falafel erover. Maak het af met wat feta, verse basilicum en een beetje van de peterselie-olie!

 

*Ik zeg bij de ingrediënten wel 6-8 stuks falafel per persoon, maar dit ligt er natuurlijk maar net aan of dit je hoofdmaaltijd is of misschien een bijgerecht bij iets anders. Dus schroom niet om wat minder falafel te bakken als je het als een bijgerecht wil serveren, voor mij was dit namelijk in deze hoeveelheid een zeer goed vullende maaltijd. Als een hoofdmaaltijd is dit voor 2 personen (net iets meer dan) genoeg, als bijgerecht kun je er wel 4 mensen blij mee maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.