Recept: Parelgerst met paksoi

Jaren geleden bestelde ik nog wel eens een Hello Fresh box, een prima uitkomst voor een periode waarin ik niet zoveel inspiratie had en weinig energie om boodschappen te doen. Tevens best een leuke manier om af en toe in aanraking te komen met ingrediënten waar je zelf niet zo snel mee thuis zou komen uit de supermarkt.

Een van die ingrediënten is me in al die tijd erg bij gebleven, namelijk parelgerst. Ik kende dit dus helemaal niet. Ik heb het daarna ook nooit kunnen vinden bij mijn lokale (kleine) supermarkt. Dus toen ik laatst naar een Albert Heijn XL toog, ging ik ook op zoek naar parelgerst en ik vond het. Dit recept is een eigen variatie op het recept van Hello Fresh destijds.

Ingrediënten voor 4 porties:

  • 200 gr parelgerst (gort)
  • 125 gr champignons
  • 1 paksoi
  • 50 gr Grana Padano*
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 2 tl (gerookte) paprikapoeder**
  • 600 ml water
  • 1/2 tuinkruiden bouillonblokje
  • 1 el roomboter (of een scheutje olie)
  • peper naar smaak

*Je kunt ipv Grana Padano ook een andere kaas gebruiken, bijvoorbeeld Parmezaanse kaas, Provolone of gewoon oude kaas.

**Hoeft niet perse gerookte paprikapoeder te zijn, dit is niet altijd even makkelijk te krijgen, maar dit geeft wel een extra smaakdimensie aan het gerecht. Dus mocht je het hebben dan kan ik dit zeker aanraden.

 

Doe 600 ml water met een half bouillonblokje in een pannetje en verwarm tot het bouillonblokje is opgelost. Zet het vuur uit. Rasp de Grana Padano en bewaar even apart in een bakje.

Snipper de ui en snijd de tenen knoflook in plakjes. Smelt een flinke el roomboter in een koekenpan op laag vuur. Doe hier de ui, knoflook, parelgerst en (gerookte) paprikapoeder bij. Roer goed door elkaar en laat 1 a 2 minuten aanfruiten.

Giet de tuinkruiden-bouillon erbij, doe een deksel op de pan en laat het op een laag vuur sudderen. Af en toe doorroeren.

 

Snijd het kontje van de paksoi eraf en was de losse stengels onder koud water. Leg de paksoi even op een theedoek of keukenpapier om het meeste water op te nemen. Borstel ondertussen de champignons schoon. Snijd de champignons in plakjes.

Pak de paksoi er weer bij en snijd de witte stengels van de groene blaadjes. Snijd de witte stengels in stukjes van ongeveer een halve cm. Vouw of rol de groene blaadjes op en snijd deze in reepjes (snijd deze eventueel nog doormidden).

 

Als de parelgerst ongeveer 15 minuten heeft staan sudderen kun je de witte paksoi-stukjes en de champignons eraan toevoegen. Doe de deksel weer terug op de pan en laat nog zo’n 10 minuten verder sudderen. Roer halverwege nog een keer door.

 

Haal de deksel van de koekenpan en voeg tot slot de groene reepjes paksoi-bladeren en de geraspte Grana Padano (houd eventueel een beetje achter om het gerecht mee te garneren) toe. Laat dit nog een minuutje mee bakken. Breng eventueel extra op smaak met wat vers gemalen peper (vond ik zelf niet meer nodig).

 

Extra leuk om te serveren op een bedje van sla, bijvoorbeeld wat blaadjes Little gem. Hier had ik helaas zelf even niet aan gedacht bij het boodschappen doen. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.