Recept: Pasta met pompoen en feta

Herfst is niet alleen kastanjes, maar ook absoluut pompoen! Ik ben gek op deze oranje kanjers. Pompoensoep, pompoentaart, pompoen cupcakes, pumpkin spice latte. Heerlijke veelzijdige groente dus!

Afgelopen week kocht ik mijn eerste, maar zeker niet de laatste, pompoen van dit seizoen. De ene helft van de pompoen veranderde ik in pompoenpuree (door simpelweg blokjes pompoen te koken en daarna te pureren met de staafmixer), de andere helft sneed ik in blokjes en roosterde ik in de oven. Beide gebruikte ik om het volgende vegetarische pasta gerecht te maken:

 

Ingrediënten:

  • 300 gr fusilli (of andere pasta naar keuze)
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • paar scheuten olijfolie
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 5-6 el pompoenpuree
  • 1/2 pompoen, in blokjes en geroosterd
  • naar smaak: zout, peper, komijn, paprikapoeder, venkelzaad
  • zoveel blokjes feta als je wil 😉
  • (geroosterde) pijnboompitjes

 

Slacht eerst je pompoen, ik deed dit al eerder op de dag, want er kan best wat tijd en energie in gaan zitten. Ik koos ervoor om de pompoen ook te schillen, dit hoeft niet persé. Vooral als je pompoen roostert in de oven, dan wordt de schil gewoon zacht en is dan prima te eten. Maar omdat ik een hele gladde pompoenpuree wilde maken, voor een ander recept, ging ik deze keer voor een geschilde versie. Ik sneed de pompoen in kleine blokjes.

De ene helft deed ik in een pan en kookte ik gaar (10 – 15 minuten, afhankelijk van hoe groot de blokjes zijn) voor de pompoenpuree. De andere helft deed ik in een kom met een scheutje olijfolie, peper en zout, 2 tl paprikapoeder, 1 tl komijnpoeder en een el venkelzaad. Goed husselen zodat alle pompoenblokjes onder de olie en kruiden zitten. Uitstorten op een bakplaat en 20 – 30 minuten (wederom afhankelijk van hoe groot de blokjes pompoen zijn) bakken op 190 graden. Bij mij waren ze na 20 minuten al gaar.

 

Vul een grote pan met water en breng aan de kook. Kook hierin de pasta volgens de instructies.

Snipper de ui en knoflook grof. Doe wat olijfolie in een grote koekenpan en fruit hierin, op laag vuur, de ui en knoflook. Voeg na 1 a 2 minuten de inhoud van het blik tomatenblokjes toe. Roer goed door elkaar.

Schep hier 5 a 6 el van de pompoenpuree aan toe. Weer roeren. Breng het geheel op smaak met zout, peper, een snuf komijnpoeder en (flink) wat paprikapoeder. Remember: altijd tussendoor even proeven, je kunt altijd meer kruiden/specerijen toevoegen, maar ze eruit halen is wat lastiger. 😉

Als de pasta lang genoeg heeft gekookt, giet je deze af. Voeg de pasta dan gelijk toe aan de pan met saus (vandaar dat je een grote koekenpan nodig hebt). Hussel snel maar goed door elkaar tot alle pasta lekker onder een laagje tomaten-pompoensaus zit. Voeg tot slot de blokjes geroosterde pompoen toe, weer even husselen en even mee laten warmen.

Schep de pasta op je bord en maak het geheel af met blokjes feta en (geroosterde) pijnboompitten. Nom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.