Recept: Pittige pompoen-pastinaaksoep

pompoensoep

In het kader van de herfst, en Halloween, wilden we graag een pompoensoep online zetten. En nu het buiten weer goed koud begint te worden leek het ons een super idee om er een lekkere pittige soep van te maken. Dus als je buiten tot op het bot bent verkleumd, dan kun je binnen weer goed opwarmen met deze hete en goed vullende pompoen-pastinaak soep!

pompoen pastinaak soep (1)

Ingrediënten:

  • 1 flespompoen
  • 2 grote of 3 kleine pastinaken
  • 1 blik kokosmelk a 400 ml
  • 1 liter heet water
  • 1/2 tot 1 rode peper (afhankelijk van hoeveel hitte je aankunt 😉 )
  • 1 grote rode ui
  • 3 a 4 knoflooktenen
  • 1 laurierblad
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 1 tl kurkuma
  • peper en zout naar smaak
  • klontje boter
  • scheutje olijf- of zonnebloemolie

pompoen pastinaak soep (4)

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de pastinaak (op zich hoeft dit niet, de schil is eetbaar. Maar ik kreeg de pastinaak niet goed schoon geboend, dus ik heb de dunschiller erbij gepakt) en snijd ze in plakjes.

pompoen pastinaak soep

Snijd de pompoen in grove stukken, snijd/schil dan de schil eraf en snijd de grove stukken dan nog iets kleiner.

pompoen pastinaak soep (5)

Plet de knoflooktenen (op 1 na, die houd je apart voor de ‘bouillon’) met een groot mes of een 2e plankje oid. Ze kunnen gewoon in de schil blijven zitten.

pompoen pastinaak soep (8)

Doe de pastinaak-schijfjes, pompoen stukken en de geplette knoflooktenen bij elkaar op een bakplaat of een ovenschaal (ik had een bakpapiertje onderin gelegd, scheelt weer in de afwas 😉 ). Giet er een beetje olijf- of zonnebloemolie over en strooi er peper en zout overheen. Hussel dan alles goed door elkaar zodat alles onder een dun laagje olie zit. Rooster de groenten dan 30 a 40 minuten op 180 graden. (Als je de pastinaak en pompoen heel fijn snijd dan kan het natuurlijk ook een stuk korter in de oven, maar dit gaf me goed de tijd om ondertussen de soepbasis te maken)

pompoen pastinaak soep (2)

Snijd de ui en de laatste teen knoflook grof. Smelt een klontje boter in je soeppan en fruit daarin de ui knoflook, een paar minuten totdat de ui een beetje glazig begint te worden.

pompoen pastinaak soep (3)

Giet dan een liter heet water erbij, voeg het laurierblad, de komijn, de kruidnagel en wat peper en zout toe. Breng aan de kook en laat even 10 tot 15 minuten trekken.

Snijd ondertussen de rode peper. Ik had zelf een hele rode peper gebruikt, ik houd namelijk wel van pittig en voor mij was de soep echt maar net niet TE pittig. Dus als je een mildere soep wil hebben dan zou ik er maximaal een halve peper in doen. 😉

Check even hoe het gaat met de pompoen en pastinaak, hussel de boel eventueel even door.

pompoen pastinaak soep (7)

Giet dan de kokosmelk bij in de soeppan, voeg ook de rode peper toe. Laat zachtjes koken tot de pompoen en pastinaak uit de oven gehaald kunnen worden.

pompoen pastinaak soep (9)

Haal het laurierblaadje uit de bouillon en voeg dan de groenten toe. Als je erg van knoflook houd dan kun je de knoflooktenen die je met de groenten mee hebt geroosterd er ook gewoon bij gooien.

pompoen pastinaak soep (10)

De groenten zijn al gaar, dus je kunt gelijk de staafmixer op de soep loslaten. Voeg tot slot de kurkuma nog toe, roer goed door. Proef dan even, breng indien nodig verder op smaak met peper en zout.

pompoen pastinaak soep (11)

Serveer met brood en eventueel een lepeltje crème fraîche. En een glas melk als je hem heel pittig hebt gemaakt. 😛

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.