Recept: Pompoencake

 

De pompoenen zijn weer volop te verkrijgen en daar ben ik heel erg blij mee, want het is een van mijn meest favoriete groenten omdat ze zo lekker veelzijdig zijn. Je kunt er zowel de hartige als zoete kant mee op. Dus bereid je voor op veel pompoenrecepten de komende maanden. We beginnen met een heerlijke fluffy pompoencake!

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 200 gr kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snuf zout
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 200 gr pompoenpuree (van flespompoen)
  • 300 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 flinke el pumkin spice mix

Verwarm de oven voor op 170 graden

Je begint met het maken van de pompoenpuree, zelf gebruik ik vaak gewoon een hele pompoen hiervoor. Dan maak ik een voorraadje pompoenpuree die ik in een grote pot bewaar in de koelkast. Pompoenpuree kun je namelijk voor vanalles en nog wat gebruiken. Maar je kunt ook een halve flespompoen gebruiken, dan heb je al meer dan genoeg voor deze cake. Schil de pompoen en snijd deze in kleine blokjes, zet de pompoenblokjes in een pannetje water op middelhoog vuur. Laat aan de kook komen en laat vervolgens 10-15 minuten koken.

Giet de pompoenblokjes uit in een vergiet en laat ze goed uitlekken en afkoelen. Vervolgens kun je ze in een handomdraai pureren in een keukenmachine of met een staafmixer erop los gaan (niet in het vergiet natuurlijk 😛 )

Weeg vervolgens alle andere ingrediënten af en zet alles alvast klaar. De bloem en pumpkin spice mix kun je bij elkaar in een kom doen. De suiker, vanillesuiker en het snufje zout kun je ook bij elkaar in een kom doen.

Kluts de eieren met een garde, voeg vervolgens het suikermengsel toe en meng goed door elkaar. Giet vervolgens langzaam de zonnebloemolie erbij terwijl je blijft kloppen met de garde. Schep nu de pompoenpuree bij het beslag en mix wederom goed door elkaar. Voeg het bloemmengsel in delen toe en mix het elke keer goed door tot de bloem is opgenomen en er geen klontjes meer in zitten.

Giet het beslag in een met bakpapier beklede cakevorm en bak de cake in 45-50 minuten gaar. Test met een houten prikkertje of de cake al goed is. Als de prikker droog en schoon uit de cake komt is hij klaar.

Laat de cake 10 minuutjes afkoelen in de bakvorm en haal hem er dan uit. Laat de cake op een rooster helemaal afkoelen voor je hem aansnijd. Geduld is een schone zaak. 😉

 

Enjoy!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.