Recept: Pumpkin spice beer cake

beercake

Ja, lieve lezers, hier zijn we best wel trots op. Dit recept hebben we zelf ontwikkeld. Er gingen een paar mislukte baksels aan vooraf, maar uiteindelijk hebben we een heerlijke ietwat pittige herfsttaart gebakken met pompoen en bokbier! 😀

Ingrediënten:

  • 75 gr boter
  • 225 gr suiker
  • 2 eieren
  • 380 gr bloem
  • 8 gr bakpoeder
  • 1 flesje bokbier
  • 300 gr geraspte pompoen
  • snuf zout
  • 3 tl verse geraspte gember
  • 4 tl fijngesneden stem gember (gemberbolletjes op siroop)
  • 2 tl speculaaskruiden

pumpkin spice beer cake (2)

 

Ingrediënten glazuur:

  • 25 gr roomboter op kamertemperatuur
  • 3 el naturel roomkaas
  • 150 gr poedersuiker
  • 1 tl speculaaskruiden

pumpkin spice beer cake (3)

Eerst begin je met alles klaar te zetten. Rasp de pompoen alvast, of in de keukenmachine (het makkelijkst en het snelst), maar het kan ook met een grove handrasp. Rasp met een fijne rasp de verse gember en snijd/hak de bolletjes stemgember alvast fijn. Doe de bloem, bakpoeder, zout en speculaaskruiden bij elkaar in een bak en roer door elkaar.

Warm dan de oven alvast voor op 180-190 graden.

pumpkin spice beer cake (5)

Mix eerst de roomboter met de suiker luchtig. Voeg dan een voor een de eieren toe en mix na elk ei tot het goed in het boter-suiker mengsel is opgenomen. Voeg dan ongeveer 1/3 van het bloem-mengsel toe en mix wederom tot dit goed in het beslag is opgenomen.

pumpkin spice beer cake (6)

Voeg dan ongeveer 1/3e van het bokbier toe en mix dit eerst langzaam (anders zit je zo zelf onder het bier) en dan steeds sneller door het beslag, tot je weer een egaal beslag hebt. Voeg dan weer 1/3e van het bloem-mengsel toe, mixen, 1/3e van het bier, mixen etc tot al het bloem en bier in het beslag zit. 😉

pumpkin spice beer cake (7)

pumpkin spice beer cake (8)

Voeg dan de verse geraspte gember en de fijngesneden stemgember toe, mix het nog eenmaal kort door. Voeg dan de geraspte pompoen toe en spatel dit rustig door het beslag.

pumpkin spice beer cake (9)

Giet het beslag in een beboterde en bebloemde springvorm van 26 cm. Het kan ook in een iets kleinere vorm, maar dan moet hij misschien iets langer in de oven omdat het dan een hogere taart wordt. Bak de taart in 55 – 60 minuten goudbruin en gaar. Test met een prikkertje of de taart gaar is. Als de prikker droog en schoon weer uit de taart komt dan is ie goed.

pumpkin spice beer cake (10)

Dan ga je met het glazuur aan de slag, terwijl je taart laat afkoelen in de springvorm. Mix met een handmixer de roomboter en roomkaas tot een luchtig geheel waar geen klontjes meer in zitten (Ik doe dit meestal in een maatbeker zodat ik het glazuur dan over de taart kan schenken). Doe dan beetje bij beetje de poedersuiker erbij en mix dit er steeds, op een lage snelheid, doorheen.

Als je glazuur mengsel te dik is kun je er een klein theelepeltje heet water aan toevoegen om het dunner en smeerbaarder te maken. Maar kijk hier mee uit, want er zit al snel teveel water bij en dan moet je er weer meer poedersuiker bij doen etc. Voeg tot slot nog een theelepeltje speculaaskruiden toe en mix dit er doorheen.

Giet het glazuur dan, in delen, over de taart en smeer het met de bolle kant van een eetlepel in ronddraaiende bewegingen uit. Glazuur toevoegen, weer smeren, glazuur toevoegen, smeren.. totdat je taart bedekt is in een mooie gladde glazuurlaag.

pumpkin spice beer cake (12)

Versier de taart met bijvoorbeeld pecannoten of walnoten. Al dan niet in een mooie kring of gehakt en lekker eroverheen gestrooid.

cake

 

Zowel lekker met een kop koffie of thee als bij een koud bokbiertje. 😉

Tip voor pompoentaart zonder bier: Onze worteltaart is makkelijk om te toveren tot een pompoentaart. Vervang de winterpeen met pompoen en gebruik speculaaskruiden ipv de kaneel.

Heb jij al wel eens met bier gebakken? Wat maakte je ermee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.