Recept: Pumpkin spice cookies

Dit recept voor pumkin spice cookies komt eigenlijk van mijn favoriete collega Edgar. Hij experimenteert graag in de keuken en is wars van dingen afwegen. Dus aan de hand van zijn omschrijving van ‘ongeveer dit en ongeveer dat’ heb ik het thuis geprobeerd na te maken en dat ging best goed! En speciaal voor jullie heb ik de ingrediënten wel afgewogen. 😛

Ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 200 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snuf zout
  • 125 gr ongezouten roomboter
  • 300 gr bloem
  • 2 el pumpkin spice mix
  • Optioneel: 100 gr (witte) chocolade

Weeg alle ingrediënten vast af en zet ze bij elkaar, doe de boter in een klein pannetje.

De suikers en het zout kun je bij elkaar in een kom doen en de bloem en de pumkin spice mix kun je ook bij elkaar in een kom doen.

Warm de oven alvast voor op 180 graden.

Zet het pannetje boter op een laag vuur om deze te smelten.

Kluts de eieren door elkaar en voeg daar het suiker en zout mengsel aan toe. Kluts weer heel goed door.

Giet hier de gesmolten boter aan toe terwijl je blijft kloppen met een garde. Net zo lang tot de boter is opgenomen in het beslag en het een beetje dikker lijkt te worden.

 

Dan is het handig om van een garde op een spatel over te gaan. Voeg het bloem en pumkin spice mengsel toe en roer met een spatel net zo lang tot de bloem is opgenomen in het beslag.

Voeg nu eventueel een extra ingrediënt toe. Ik koos voor gehakte witte chocolade, maar je kunt ook voor nootjes, rozijnen of bijvoorbeeld gedroogde cranberries kiezen. Leuk om mee te variëren. Spatel ook dit goed door het beslag.

Het is geen stevig beslag maar dat maakt niet uit. Don’t worry!

Leg een stukje vershoudfolie uit over het aanrecht en schep het beslag hierop. Wikkel het beslag in de folie tot je een rol hebt. Deze rol leg je minstens een uur in de koelkast zodat het weer een beetje opstijft.

Daarna kun je gewoon plakken van het beslag afsnijden. Je hoeft niet alles in 1 keer op te maken. Snijd alleen zoveel plakken af als dat je wil afbakken, de rest van het beslag kun je heel goed, in de folie, bewaren in de koelkast. Of zelfs in de vriezer als je het langer dan een week wilt bewaren.

Juist omdat het geen super stevig beslag is kun je er heel goed ronde koeken van vormen. Druk plat tot je koeken van ongeveer een 1/2 tot 1 cm dik hebt.

Leg de koeken uit op een bakplaat met bakpapier. Bak de koeken zo’n 13 tot 15 minuten op 180 graden. Ze zijn klaar als ze net een beetje bruin beginnen te worden aan de randjes.

Haal de plaat met koeken uit de oven en laat ze een paar minuutjes afkoelen op de plaat. Verhuis de koekjes daarna naar een koele ondergrond, het liefst op een rekje. Heb je deze niet dan kun je de koeken bijvoorbeeld op het aanrecht leggen, draai ze dan na 10 – 15 minuten op de kop zodat de onderkant ook een beetje kan afkoelen/uitdampen.

Mega lekker bij de koffie of thee. 😉

Tip: Je kunt een plak beslag ook tot een balletje draaien en deze slechts een klein beetje plat drukken op de bakplaat. Dan krijg je hele leuke bolle koekjes. Mogelijk moeten ze dan wel een paar minuten extra in de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.