Recept: Quiche met spruiten

In mijn kindertijd heb ik nooit spruiten gegeten. Allebei mijn ouders vonden ze niet lekker (wrs omdat ze die zelf vroeger tot snot gekookt voorgeschoteld kregen :P). Maar ook alle klasgenootjes vonden spruitjes enorm vies, dus ging ik er altijd maar vanuit dat spruitjes inderdaad niet te pruimen waren. Maar een paar jaar geleden trof ik ze een keer aan in een Hello Fresh box, met een receptje om ze te roerbakken. En verrek als ze niet hartstikke lekker waren! Dus nu eet ik ze vaker, ik experimenteer er graag mee, maar ik kook ze nooit. šŸ˜›

Nu liggen de spruitjes weer volop in de winkel, ik combineerde ze met spekjes en champignons. Dat vond ik zo’n geslaagde combinatie (lekker herfstig!) dat ik er 2 verschillende recepten mee maakte, vandaag deel ik het recept voor een spruitjes-quiche en vrijdag volgt een pasta met dezelfde spruitjes basis. šŸ˜€

Ingrediƫnten:

  • 5 plakjes bladerdeeg (of 1 x pie-bodem)
  • 250 gr gerookte spek-reepjes
  • 1 ui
  • 250 gr champignons
  • 250 gr spruitjes
  • 4 grote eieren
  • 2 flinke el creme fraĆ®che
  • peper, geraspte kaas, pijnboompitten naar smaak

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Leg het bladerdeeg uit om te ontdooien, of maak zelf een lekker deeg met ons basisrecept. Bedek de bodem van een ingevette en bebloemde quiche-vorm met het (blader)deeg. Prik met en vork kleine gaatjes in de bodem.

 

Indien nodig, snijd de kontjes van de spruiten en haal de buitenste blaadjes van de spruitjes af. Halveer de spruiten. Maak de champignons schoon en snijd ze in kwarten. Snipper de ui (grof of fijn, wat jij wil šŸ˜‰ ).

Bak de spekjes (geen boter of olie nodig, er komt genoeg vet uit de spekjes) in een wokpan of grote koekenpan, net zo lang tot ze lekker knapperig beginnen te worden. Voeg dan de gesnipperde ui toe en bak deze mee tot de ui een beetje glazig begint te worden. Voeg dan de gehalveerde spruiten toe en bak deze zo’n 4 minuten mee, voordat je ook de champignons erbij doet. Bak het geheel nog een paar minuten totdat de champignons net beginnen te garen.

Nu volgt een belangrijke stap, een waar ik helaas niet op tijd aan had gedacht bij het maken van deze quiche. Giet alles wat je net hebt gebakken in een groot vergiet, of een kom met een boel keukenpapier onderin. Punt is dat je het vocht wat uit de spekjes en de groenten komt kwijt moet, als je dit namelijk ook bij de quiche in doet, dan zal de boel veel te vochtig worden en dan zal het deeg niet goed garen. Zompige bodem is niet lekker!

Dan kun je de uitgelekte vulling in de quiche-bodem doen. Klop dan in een kom de 4 eieren los, doe de creme fraƮche erbij en klop dit met de eieren, net zo lang tot er (bijna) geen klonten meer in zitten. Voeg tot slot peper toe en meng dit er ook nog even goed doorheen. Giet dit ei-mengsel over de quiche-vulling heen.

Bestrooi tot slot met geraspte kaas en pijnboompitten. Bak 30-40 minuten om 180 graden (het duurt even voor alles gaar is omdat deze quiche zo bomvol zit :P).

Spruitjes for president!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *