Recept: Rabarber-aardbei jam

Vorig jaar ben ik begonnen met het zelf maken van jam en ik ben er ondertussen helemaal verzot op! Het is namelijk helemaal niet moeilijk en je kunt er eindeloos mee variëren. Pruimenjam, aardbeienjam, cranberry-jam, appel-jam (smaakt precies naar appelmoes, apart maar wel lekker 😀 ), maar mijn favoriet is toch wel rabarber-aardbei jam!

Ingrediënten:

  • 500 gr aardbeien
  • 500 gr rabarber
  • 500 gr – 1 kilo geleisuiker*
  • 100 ml water

Bijzondere benodigdheden:

  • Gesteriliseerde jampotten, deze kun je steriliseren door ze uit te koken in een grote pan met water. Zorg dat je dit al hebt gedaan voordat je aan het maken van de jam begint. Ik kan niet zeggen hoeveel jampotten je nodig hebt, dat ligt er natuurlijk maar net aan hoe groot je jampotten zijn. 😉
  • theedoek of ovenwant
  • optioneel: hittebestendige maatbeker met tuitje

*Traditioneel gebruik je 1:1 fruit en geleisuiker, dus 1 kilo suiker op 1 kilo fruit. Persoonlijk vind ik dit meestal veel te zoet, dus ik ben er steeds minder suiker (deze keer zelfs maar de helft) door gaan doen. Gevolg is wel dat de jam wat vloeibaarder blijft, dus bedenk voor jezelf wat je wil; stevige jam, gebruik dan meer geleisuiker.

Ik bedacht pas achteraf dat ik er dan misschien wel gelatineblaadjes door had kunnen doen. Dus dat is het experiment voor de volgende jamsessie. Ik durf nu niet te zeggen hoeveel gelatineblaadjes je er dan door zou moeten doen.

Snijd de rabarber in stukjes, doe de stukjes in een vergiet en was ze even schoon. Doe het water in een pan en doe de schone rabarber stukjes erbij, ik doe altijd een klein beetje water onderin de pan zodat het fruit niet gelijk aan zal branden zodra je het vuur aanzet. Breng de boel aan de kook, terwijl je regelmatig blijft roeren (wederom om aanbranden te voorkomen). Je zult zien dat er meer vocht vrijkomt zodra de rabarber uit elkaar begint te vallen. Zodra de rabarber een vezelige bende is geworden zet je het vuur even uit.

Haal de kroontjes van de aardbeien, maak de aardbeien schoon. Als je hele grote aardbeien hebt snijd ze dan doormidden of in kwarten. Doe de stukjes aardbei bij de rabarber en zet het vuur weer aan. Breng de boel weer aan de kook en laat de aardbeien 5 à 10 minuten meekoken.

Hoewel ik gek ben op de zurige smaak van rabarber, ben ik niet zo’n fan van de structuur van rabarber. Ik besloot daarom om de staafmixer op mijn aardbei-rabarber kooksel los te laten. Deze stap is op zich dus niet nodig, dat ligt helemaal aan je persoonlijke smaak. Je kunt het ook wat langer door laten koken tot het wat meer compote-achtig is.

Dan is het tijd om de geleisuiker bij je fruitmengsel te gieten. Roer het er goed doorheen tot de suiker is opgenomen door het fruit en laat het aan de kook komen. Laat het 4 minuten koken. Zorg ervoor dat je jampotten klaarstaan met de deksels ernaast. Zorg ook dat je een theedoek of een ovenwant klaar hebt liggen. En eventueel een (hittebestendige) maatbeker met een tuitje.

Ik heb gevarieerd met het overschenken van de jam naar de jampotten. Ik gebruikte al eens een soeplepel, ik goot het direct van de pan in de jampotten, maar persoonlijk vind ik het makkelijkst om het eerst (gedeeltelijk) in een maatbeker te gieten en daarna pas in de jampotten. Zeker als je veel jam in één keer maakt, door een maatbeker te gebruiken kreeg ik meer controle over de dosering. Wel zo fijn.

Schenk de jam tot een centimeter onder de rand van de jampot. Draai snel maar voorzichtig de deksel op de jampot, de jam is nu nog onmenselijk heet en het glas zal die hitte razendsnel overnemen. Zorg dus dat je het glas in je ene hand vasthoud met een theedoek of een ovenwant terwijl je met je andere hand de deksel er heel strak opdraait. Het is heel belangrijk dat de deksel er echt stevig op zit, want nu komt het: zet de gevulde jampot op zijn kop neer op het aanrecht! Als de deksel er niet goed op zit dan zal de jampot van de deksel los ploppen en dan zit je aanrecht onder de hete jam (dit vertel ik dus uit ervaring 😛 ).

Maar het op de kop neerzetten van de jampot is ook belangrijk, het zorgt er namelijk voor dat de hitte van de jam de lucht die in het potje gevangen zit ook steriliseert en tegelijkertijd zal de pot zich zo vacuum dicht zuigen. Op deze manier blijft je homemade jam dus ook onwijs lang goed, vandaar dat je prima best veel jam in één keer kunt maken. Laat de jampot zo 10 minuten staan voordat je hem weer rechtop zet.

Herhaal dit met alle potten (na een beetje oefenen gaat dit echt heel snel allemaal 😉 ). Voila, zelfgemaakte jam, heerlijk. Maar ook leuk om kado te geven!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.