Recept: Rijstdessert met aardbeiensaus

Een poosje terug schreef mijn broer zijn eerste gastblog voor Smaak het Zelf. Dat beviel hem zo goed, dat hij er nog een heeft geschreven:

Naast gebakken yoghurt zijn er nog meer heerlijke oosterse toetjes. Waar de gebakken yoghurt een vrij licht toetje is, is dit rijstdessert iets vullender, maar zeker niet minder lekker. Omdat het vrij lang duurt voor de rijst is afgekoeld, maak ik deze vaak de avond ervoor al. De aardbeiensaus maak ik dan nog vlak voor het uitserveren.

Ingrediënten:

  • 1 liter volle melk
  • 100 gr suiker
  • 150 gr dessertrijst
  • 1 vanillestokje
  • snufje zout
  • +/- 700 gr aardbeien
  • 4 el gecondenseerde melk
  • sap van 1 citroen

Breng de melk, samen met de suiker en het snufje zout, langzaam aan de kook. Schraap ondertussen het merg uit het vanillestokje en voeg dit toe aan de melk en roer door. Doe de rijst bij de melk zodra dit kookt.

Laat de melk opnieuw aan de kook komen en laat het geheel 20 minuten koken. Blijf goed roeren om te voorkomen dat de rijst en/of de melk aanbrand. Het geheel zal steeds dikker worden, tot het een pap is. Je kan het vuur geleidelijk steeds iets lager zetten,  zeker tegen het einde is er weinig hitte nodig om de pap aan de kook te houden.

Zet na 20 minuten het vuur uit, en laat de pap enkele uren afkoelen tot het niet meer gloeiend heet is.

Doe de pap in glazen en laat het verder afkoelen tot kamertemperatuur. Plaats ze daarna, afgedekt, in de koelkast tot het serveren.

Doe 500 gr aardbeien, het citroensap en de gecondenseerde melk in een kom en gebruik een staafmixer of keukenmachine om er een saus van te maken. Als de saus nog te dik is voeg dan wat extra gecondenseerde melk toe.

Giet de saus bovenop de rijstpap. Snijd de resterende aardbeien in partjes en leg deze er bovenop als garnering.

Recept afkomstig van Marokkaans/Arabisch koken met Amber.

– Mark Elissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.