Recept: Rode bieten brownie

Het is een beetje stil geweest op onze blog, maar ik hoop het recepten gedeelte in ieder geval weer op te kunnen pakken. Inspiratie genoeg, maar de energie ontbrak de laatste tijd nogal. Zo’n renovatie van je flat hakt er nogal in namelijk!

En ik wil vandaag beginnen met deze heerlijke rode bieten brownie. Er zit nog wel suiker in natuurlijk, maar wel veel minder dan in ons andere brownie recept. En hier zit ook geen boter of olie in. Ondanks dat is de brownie toch rijk van smaak en super smeuiig, wat verlang je nog meer van een brownie?! 😛

 

Ingrediënten:

  • 500 gr gekookte rode bieten
  • 200 gr pure chocolade
  • 250 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 150 gr bloem
  • 4 eieren
  • 2 tl bakpoeder
  • 70 gr cacaopoeder
  • 1 el vanille extract (of 1 zakje vanille suiker)
  • flinke snuf zout

 

  • Vierkante bakvorm van 21 x 21 cm, met bakpapier bekleden

 

Begin met het pureren van de rode bieten. Het is het beste (voor de machine) om deze eerst in blokjes te snijden alvorens ze in de keukenmachine te mikken, of je staafmixer erop los te laten.

Verwarm de oven alvast voor op 160 graden.

Doe de puree even in een kommetje en zet apart totdat je het nodig hebt. Weeg dan de andere ingrediënten af , snijd de chocolade alvast in stukjes en zet alles alvast netjes klaar, dat is lekker makkelijk voor zometeen. De bloem, het bakpoeder en de cacaopoeder kun je alvast bij elkaar in een kom doen en losjes door elkaar mengen.

Tik de eieren in een kom en kluts ze even goed door elkaar met een garde. Voeg hier de suiker en het zout aan toe en klop het tot een luchtig geheel.

Doe de rode bietenpuree erbij en kluts ook dit er even goed doorheen.

Doe de chocolade in een pannetje met een dikke bodem en smelt de chocolade op een laag vuurtje. Blijf wel roeren zodat de chocolade niet kan aanbranden.

Ben je toch een beetje bang voor aanbranden, dan kun je de chocolade beter au bain marie smelten. Dit doe je door een kom met de chocolade bovenop een (net iets kleinere) pan te zetten. In de pan doe je een laagje water, verwarm ook dit op een laag vuur totdat de chocolade gesmolten is.

Giet de gesmolten chocolade bij de rest van het natte beslag en meng dit er even rustig doorheen. Giet nu beetje bij beetje het bloemmengsel bij het beslag en spatel dit er elke keer goed doorheen.

Giet het beslag nu in de, met bakpapier beklede, bakvorm. Bak de brownie in 40 – 45 minuten gaar op 160 graden.

 

De brownie is klaar als je erop drukt en je net een beetje weerstand/veerkrachtigheid kunt voelen. De houtprikker test heeft niet zoveel zin als je gesmolten chocolade gebruikt in je beslag 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.