Recept: Runderstoof met rode wijn (boeuf bourguignon)

De herfst is weer begonnen, dat wil zeggen dat het tijd voor stoof is! Mijn favoriet is toch wel een runderstoof met rode wijn, ofwel de boeuf bourguignon. Dus ik wil vandaag mijn recept daarvoor met jullie delen. Deze maak ik sinds een aantal jaar elke kerst bij mijn ouders thuis, elk jaar is het weer een hit. 😉

Ingrediënten:

  • 800-1000 gr sukadelappen
  • 4 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 2-3  el bloem
  • beetje peper en zout
  • halve liter warm water
  • halve liter rode wijn (robuust)
  • 4 laurierblaadjes
  • 2 runderbouillonblokjes
  • +/- 300 gr winterpeen
  • 250 gr champignons
  • Klontje roomboter

Haal het vlees een half uurtje van te voren uit de koelkast zodat het op temperatuur kan komen. Dan wordt het vlees malser.

 

Snijd het vlees in blokjes van ongeveer een cm dik. Doe het in een kom met de bloem en een beetje peper en zout. Meng goed door elkaar.

Snipper de ui en de knoflook. Smelt wat roomboter in een braadpan. Fruit de ui en knoflook hier een paar minuten in aan. Giet de ui en knoflook in een kom en zet even aan de kant.

Smelt nog een beetje boter in de pan en doe dan het vlees erbij. Braad even aan, roer af en toe doe zodat de blokjes aan alle kanten dicht geschroeid zijn. Doe dan de ui en knoflook bij het vlees in de pan.

Giet dan het water en de rode wijn erbij. Doe ook de bouillonblokjes en de laurierblaadjes erbij. Doe de deksel op de pan en laat alles rustig en zachtjes pruttelen voor ongeveer 3 uur. Zelf kijk ik meestal elk half uur even of alles nog goed gaat en roer ik de boel even door.

 

Snijd na 3 uur de wortels in plakjes en de champignons in kwarten. Doe deze erbij en laat een poosje mee pruttelen. Kijk na een half uur of het vocht al genoeg is ingedikt, zo niet dan kun je de stoof nog een half uur zonder deksel een half uurtje laten pruttelen, zodat het vocht sneller verdampt. De stoof is klaas als het vlees super zacht is en al een beetje uit elkaar begint te vallen. Meestal is dit na ongeveer 4 uur in totaal al wel het geval.

Zelf eet ik dit heel graag in combinatie met tagliatelle (en de tagliatelle net niet helemaal gaar koken en dan 2 minuutjes in de saus mee laten pruttelen in de stoof). Maar het is natuurlijk ook heerlijk met bijvoorbeeld aardappeltjes uit de oven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.