Recept: Smoor djawa

Mijn favoriete Indonesische vlees-gerecht is Smoor Djawa. Nouja, op een gedeelde plek met Rendang… maar waar Rendang vooral heet is, is smoor lekker zoet, dus ik wissel ze graag af. Ik dacht vroeger altijd dat er rode kool doorheen zat, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Het is wel super eenvoudig te maken.

Zoals de naam doet vermoeden, moet smoor djawa een flinke tijd smoren. Je moet er dus wel een middagje voor thuis blijven, maar echt veel werk is het niet. Ik begin er vaak mee als we de lunch op hebben, dan kan het rustig de hele middag staan pruttelen en is het zeker op tijd klaar als we gaan eten.

Er gaan veel recepten rond, maar dit is hoe ik het maak.

Ingrediënten:

  • 400 gram rundvlees (ik gebruik voorgesneden stoofblokjes)
  • 75 ml ketjap manis
  • 75 ml water
  • 1 ui
  • 1 rode peper
  • Halve eetlepel sambal manis
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • Flinke klont roomboter
  • 1 eetlepel nootmuskaat

Laat voor je begint alle ingrediënten op kamertemperatuur komen. Snijd het rundvlees in blokjes, de rode peper in ringetjes en snipper de ui.

Laat een flinke klont roomboter in een braadpan smelten, en fruit hierin de uitjes licht aan. Voeg daarna het vlees toe en roer tot al het vlees rondom een klein beetje aangebraden is.

Voeg nu de ketjap, het water, de nootmuskaat, de rode peper, en bruine suiker toe.

Laat het geheel nu op een laag vuur zo’n 3-4 uur stoven.

Serveer de smoor djawa als onderdeel van je rijsttafel. Mmmmmmmm! Selamat makan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.