Recept: Sodabrood met noten en rozijnen

Ik houd enorm van brood, en ook van brood bakken. Het enige nadeel is dat ik over het algemeen te weinig geduld heb om een fatsoenlijk brood te maken. Het kneden, het rijzen, het duurt allemaal zo lang. Tot ik, op aanraden van een collega, eens sodabrood probeerde. Dit is echt zo makkelijk, je hoeft het niet te kneden en knalt het binnen no time de oven in. In ongeveer 3 kwartier heb je dan een vers brood op tafel staan. Wat wil je nog meer?

Ik gebruik dit recept van Lekker Tafelen eigenlijk altijd als de basis. En verder experimenteer ik er lustig op los. Vandaag wil ik deze variant met noten en rozijnen met jullie delen.

Ingrediënten:

  • 500 gr bloem
  • 1 tl zout
  • 1 tl baking soda
  • 1 a 2 speculaaskruiden (ligt eraan of je deze smaak er subtiel of wat sterker in terug wil proeven)
  • 50 gr suiker
  • 100 gr rozijnen
  • 100 gr gemengde noten
  • 400 ml karnemelk

 

Verwarm de oven voor op 200 graden

Doe alle ingrediënten, behalve de karnemelk, bij elkaar in een grote mengkom en roer het eventjes door elkaar. Giet dan de karnemelk erbij en spatel dit er net zolang doorheen tot alle bloem is opgenomen door de karnemelk.

Dat was het eigenlijk al. 😛

Je kunt het beslag/deeg zo in een hoopje op een bakplaat met een bakpapiertje kieperen, maar zelf doe ik het graag in een cakevorm (of een kleine springvorm als je een mooi rond brood wil), ook in de cakevorm doe ik dan een bakpapiertje zodat het brood er makkelijk uit te halen is.

Bak het sodabrood in 30 tot 40 goudbruin en gaar. Meestal bak ik hem eerst 30 minuten in de cakevorm. Dan haal ik het brood eruit, leg hem op de bakplaat en bak hem dan nog 10 minuten verder, dan wordt het brood ook aan de zijkanten mooi bruin.

Dit noten- en rozijnenbrood is heerlijk met zoet beleg, maar ook met een plakje kaas, of een likje boter. Maar ook zo, zonder iets erop, is het heerlijk om te eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *