Recept: Speculaaskruiden (pumpkin spice)

speculaaskruiden

Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar ‘koek- en speculaaskruiden’ zijn hier in de buurt altijd maar moeilijk verkrijgbaar. Zelfs als dit kruidenmengsel ‘in het seizoen’ is kan ik het meestal niet vinden in de winkel. Omdat ze weinig op voorraad hebben en als ze het wel hebben deze snel weer is uitverkocht. Dus ik dacht een paar jaar geleden; kan ik dat niet zelf maken?

Maar natuurlijk kan dat. Als je graag met specerijen kookt en bakt  dan heb heb je waarschijnlijk (bijna) alle kruiden al in huis. Dan maak je vanaf nu dus makkelijk je eigen voorraad speculaaskruiden om door je kruidnoten te doen of om te gebruiken voor een heerlijke herfstige pompoentaart etc. 😉

Volgens het internet komen onze Hollandse koek- en speculaaskruiden het dichtst in de buurt bij de Amerikaanse ‘pumpkin spice’. Dus je kunt hier ook pumpkin spice latte’s mee maken. 😛

Ingrediënten:

  • 8 tl kaneelpoeder
  • 2 tl nootmuskaatpoeder
  • 2 tl (gemalen) kruidnagel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl (gemalen) kardemom
  • 1/2 tl anijspoeder/ gemalen anijszaad/steranijs
  • Optioneel: 1 tl witte peper

speculaaskruiden (1)

Het is natuurlijk het makkelijkst als je alle specerijen in gemalen vorm hebt. Dan is het slechts een kwestie van alles bij elkaar in een potje doen en dit even goed door roeren. Of met de deksel erop het potje flink schudden om de specerijen te mengen.

speculaaskruiden (3)

Maar misschien heb je wel hele kruidnagels, steranijs of kardemompeulen. Dan moet je even flink op je specerijen losgaan met behulp van zo’n vijzel. Daar worden je speculaaskruiden wel heel ambachtelijk van. 😉

speculaaskruiden (4)

Bewaar je specerijen-mix in een steriele droge glazen pot die goed afsluit, om het zolang mogelijk goed te houden.

speculaaskruiden (6)

Oh, hadden we nu maar internet met een geur-functie! 😀

Stel jij ook wel eens je eigen kruiden/specerijen mixen samen? Welke maak je dan graag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.