Recept: Stoofpeertjes

Stoofpeertjes

Stoofpeertjes zijn niet voor niets een klassieker voor dit jaargetijde. De heerlijke warme, kruidige geuren komen je tijdens de bereiding al tegemoet. Het leuke is dat je er ook prima mee kunt variëren. De basis om de peertjes in te koken is simpelweg; water met suiker en kaneel. Van daar uit kun je, als je dat wil, extra ingrediënten toevoegen om zo je eigen ultieme stoofpeertjes te creëren.

Ingrediënten voor het basisrecept stoofpeertjes:

  • +/- 1 kilo stoofpeertjes
  • water
  • 75 gr suiker (gewone of lichtbruine basterdsuiker, of als je heel erg rode peertjes wil van die speciale rode perensuiker, al heb ik deze zelf nog nooit geprobeerd)
  • 2 kaneelstokjes

stoofpeertjes (1)

Extra Ingrediënten voor stoofpeertjes met rode wijn:

  • 250 ml rode wijn
  • 5 kruidnagels
  • 3 stuks steranijs
  • 1 sinaasappel (je kunt deze schillen en de partjes toevoegen, of hem gewoon in 4-en snijden en deze met schil en al toevoegen)

stoofpeertjes (2)

Je begint met het schillen van de peertjes. De steeltjes kun je laten zitten. Zet alle peertjes in een grote pan.

stoofpeertjes (3)

Voeg dan de suiker en kaneel toe, en indien van toepassing alle andere ingrediënten die je wil gebruiken. Tot slot voeg je net zoveel water toe tot de peertjes net onder staan (ze gaan een beetje drijven, dan zit er genoeg water bij).

stoofpeertjes (6)

Zelf zet ik eerst het vuur hoog en doe ik de deksel op de pan. Zodra het begint te koken haal ik de deksel van de pan en zet ik het vuur laag. Dan laat ik de peertjes minstens een uur zacht pruttelen. Maar niet veel langer dan dat, ze hoeven niet in moes te veranderen. Maar er zijn ook veel recepten waarbij wordt aangeraden om ze wel 3 tot 4 uur te laten stoven, zorg er dan wel voor dat je ze echt op een zo laag mogelijk vuurtje hebt staan. en check om het uur even of er nog genoeg vocht in zit en vul dit indien nodig aan met extra water/wijn/etc. Als je ze langer laat stoven zal dit de rode kleur zeker ten goede komen. Ik heb er wat minder geduld voor, dus ik zet het vuur een tikje hoger en dan zijn ze na een uur al helemaal goed, maar niet super rood. 😉

Je kunt echt alle kanten op met stoofpeertjes. Dus we zetten een paar opties voor jullie op een rijtje:

  • Het is heerlijk als toetje met bijvoorbeeld een bolletje ijs en wat bros gebakken kruimeldeeg (crumble) erbij.
  • Je kunt ze ook bij een hoofdgerecht serveren, bijvoorbeeld naast een heerlijke wild- of runderstoof.
  • En als je geen alcohol hebt gebruikt dan kan ik het ook aanraden bij het ontbijt. Stoofpeer gaat ook prima samen met bijvoorbeeld een bakje griekse yoghurt en granola.
  • Of wat dacht je van een herfst-salade bij de lunch of als voorgerechtje, met feta en walnoten erbij.
  • Maar je kunt ook een heerlijke cake maken met stoofpeer.

2016-11-10 19.14.18

 

Als je stoofpeertjes over hebt dan kun je ze prima bewaren in een goed afgesloten pot of bak. Ik bewaar ze meestal in het kookvocht, eventueel aangevuld met extra water zodat ze niet uitdrogen.

Variatietips: Je kunt ook port gebruiken i.p.v. rode wijn. En als je geen alcohol wil of mag gebruiken dan kun je bijv. ook rode bessensap gebruiken.

Waar serveer jij graag heerlijke stoofpeertjes bij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.