Recept: Twice baked potatoes

Vandaag is alweer de laatste dag van onze Amerikaanse week, en we sluiten hem af met Twice baked potatoes! Baked potatoes/Jacket potatoes zijn een erg populair bijgerecht in Amerika. Ik heb ervoor gekozen om voor de twice baked potatoes te gaan, simpelweg omdat het me erg lekker leek. En ik werd niet teleurgesteld. 😉 Gepofte aardappel 2.0, go big or go home!

Net als met de Pulled Pork van afgelopen maandag, kun je dit gerechtje ook op de BBQ maken, maar die optie is voor mij niet weggelegd, dus ik maakte ze gewoon in de oven. Ik maakte ze trouwens met knapperig ontbijtspek, maar als je liever een vega variant wil dan laat je dit gewoon achterwege. Afhankelijk van wat je verder allemaal gaat serveren zou ik op een halve of maximaal een hele aardappel per persoon rekenen.

Ingrediënten:

  • 2 grote, kruimige, aardappels
  • 4 tl zure room
  • 4 plakjes (licht gezouten) ontbijtspek
  • 20 gr geraspte kaas (ik gebruikte grana padano omdat ik dat toevallig in huis had)
  • bieslook
  • peper en zout
  • klein beetje olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Zoek wat aardappels uit die ongeveer even groot zijn, zodat ze tegelijkertijd gaar zijn. Boen de aardappels goed schoon en maak ze goed droog. Prik met een vork rondom wat kleine gaatjes in de aardappels. Smeer de aardappels licht in met een beetje olijfolie.

Strooi wat zout en peper op de aardappels (rondom) en wikkel elke aardappel in een stukje aluminium folie.

Bak de aardappels in de folie tot ze gaar zijn. Afhankelijk van de grootte van de aardappels kan dat zo’n 1 tot anderhalf uur duren. Je kunt testen of ze gaar zijn, als je zonder weerstand een saté-prikkertje in de aardappels kunt prikken dan zijn ze klaar. Laat de aardappels even koelen terwijl je de andere ingrediënten erbij pakt en voorbereid.

Bak de ontbijtspek op een laag vuur lekker bruin, leg ze daarna op een keukenpapiertje om wat van het vet op te vangen terwijl ze koelen en super knapperig worden.

Rasp (indien nodig) de kaas, snijd de bieslook fijn. Verkruimel de spek zodra dit is afgekoeld. Snijd de aardappels over de lengte door en hol elke halve aardappel voorzichtig uit met een klein lepeltje. Doe de aardappelkruim in een kommetje, prak het grof en doe hier de zure room bij. Meng dit even goed door.

Zorg dat je van zowel de kaas, bieslook en spekkruimels een beetje achterhoud en doe de rest bij de aardappel-zure room. Meng goed door en verdeel deze vulling dan weer over de uitgeholde aardappels. Leg de aardappels in een ingevette ovenschaal en garneer elke aardappel met een beetje van de kaas, bieslook en spek dat je net hebt achtergehouden.

Bak de aardappels dan nog eens 20 minuten op 200 graden.

Ik ga ze zeker vaker maken, en als je elke keer een beetje speelt met de ingrediënten voor de vulling dan gaan ze vast niet snel vervelen. 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.